Aşk ile Yürüyelim Beyler (2)

0
36

Değerli okurlarım, spor yapmak ve bunu alışkanlık haline getirmek herkese nasip olmaz. İnsanoğlu biraz tembeldir de ondan. Bir yere gidip yürümek, o kişilere biraz anlamsız geliyor. Bu türden tanıdığım dostları var da ondan biliyorum.

Efendim, şimdi sizlere bir gerçekten söz etmekten istiyorum. Çevremizde böyle insanlar yok değil. Bu arada çok aşırı kilolu kişilere bizim söyleyecek sözümüz yok, o dostlarımıza tıbbi müdahale gereklidir.

Değerli okurlarım, spor yapacağımız saatlerde, uygun olan saatlerden söz ediyorum. Tok-dolu mideyle sakın ola ki spor yapmaya kalkmayın. Aceleyi seven bir millet olduğumuzdan, ne kadar çok yürürsem, ne kadar hızlı yürürsem o kadar çabuk kilo veririm zihniyeti hakim olduğundan, sonunda lif atması, kramp gibi sporcu rahatsızlıklarıyla uğraşmak zorunda kalırız.

Bildiğiniz gibi, bazı tıp adamları önerilerde bulunurken, potasyum, kalsiyum, minerallerden söz ediyorlar ya. Ben onlardan anlamam. Benim sizlere önereceğim az ama öz olacaktır. Yani spordan döndüğünüzde, duş almayı kesinlikle ihmal etmeyeceğiz. Su ihtiyacımızı giderirken, bu işlemi yavaş-yavaş yapacağız. Mümkünse meyve yemeyi ve özellikle muz tüketmeye özen göstereceğiz. Müsait değilseniz hiç de önemli değil.

Ayrıca, hafta sonu oldu diye bu önemli uğraşımızı ertelememeliyiz. Hafta sonlarında spor yapanlarda çoğalıyor ve daha da zevkli olur bu güzel uğraşı. Sizin anlayacağınız tadına doyum olmaz. Belli mi olur?

Diğer taraftan, giysiler açık renkte ve terlemeye müsait şekilde olmalıdır. Güneşli havalarda (az ya da çok) şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Haaa bu arada her şeye hazırlıklı olmak gerekmektedir. Daha önce de sözünü ettiğim gibi, istemesek de kramplar, lif atmaları adale içindeki biriken laktik asitten dolayıdır. Korkulacak bir şey yok. Kısmen de olsa önlenebilir. Alınacak vitaminler bunlara panzehir olur.

Uzun yürüyüşlerde kompartıman sendromunun, sizin yapacağınız spora engel olmasına izin vermemelisiniz. Bunun da türlü şekilleri vardır. Şunu söylemeye çalışıyorum. Sporda aşırı yükleme sonrası, bacağın ön yüzünde adalelerin gerilmesinin ardından damar, sinirlere ve adale kılıfına baskı olur. Bu arada ayakta uyuşma, ağrı ve ileriki dönemde fonksiyon kayıpları olabilir. Bu gibi hallerde hemen sporu bırakmalı ve tekrarlarında ise vakit geçirmeyip hemen bir doktora gözükmelidir.

Bunları laf olsun diye söylemiyorum. Yine de dikkat edilirse, bu türden rahatsızlıklar hemen-hemen olmayabilir. Olsa bile rahatsız edici olmaz. Dün de söylediğim gibi, ne kadar çok yürürsem, o kadar sağlıklı olurum diye düşünmek tamamıyla yanlıştır. Bu konuya özellikle dikkatinizi çekerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here