Asi Nehrinde Balık Bereketi

0
262

Hatay’da bir haftadır devam eden yağışlar Asi Nehri’nin taşmasına sebep oldu. Binlerce dönüm ekili tarım arazisini sular altında bırakan taşkınlar çiftçiyi mağdur ederken, balıkçıların da yüzünü güldürdü.

Su taşkınları Altınözü İlçesine bağlı Bohşin, Boynuyoğun köylerinin yanı sıra, Hacıpaşa Beldesine ait 14 bin dönüm ekili tarım arazisini sular altında bıraktı. Buğday ekili tarlaları sular altında bırakan taşkınlar çiftçiyi mağdur etti. Diğer bir taraftan taşkınlarla gelen nehirdeki balık bereketi, geçimini asi nehrinde balıkçılık yaparak sağlayan balıkçıların yüzünü güldürdü.

Her Yıl Aynı Manzara

Sağanak yağmurun günlerdir dinmediğini belirten Bohşin Köyü sakinlerinde Mehmet Albayrak 500 dönümlük tarım arazisinin sular altında kaldığını söyledi. Alınan tüm önlemlere rağmen her yıl aynı manzarayla karşı karşıya kaldıklarını belirten Albayrak; “Bu sene sel suları erken geldi. Her sene Ocak ayından sonra taşkın olurdu. Ama bir haftadır devam eden sağanak yağmur bu sene nehrin erken taşmasına neden oldu” dedi.

14 Bin Dönümlük Arazi Sular Altında

Asi Nehri yakınında bulunan tarım arazilerinin hepsinin sular altında kaldığını belirten Albayrak; “Asi nehrine yakın 3 köyün toplam tarım arazisi 14 bin dönüm civarında. Masraf edip buğday ektik. Ama şuanda hepsi sular altında kaldı. Bu sene DSİ’nin Asi nehrinde yaptığı nehir yatağını genişletme ve derenleştirme çalışmaları da bir işe yaramadı. Oysa bir alınan önlemlerden dolayı bu sene taşkını yaşamayız diye düşünüyorduk. Ama her yıl yaşadığımız manzarayla bu yılda karşı karşıya kaldık” dedi.

Taşkın Suları Boynuyoğun Kampında

Öte yandan Suriyelilerin kaldığı Boynuyoğun kampı da taşkın sularından nasibini aldı. Kampın tel örgülerinden içeriye giren taşkın suları, poliklinik hizmeti veren konteynır hastaneyi sular altında bırakınca, hastane kampın içindeki yüksek bölgeye taşındı. 1.5 metreye ulaştığı belirtilen sel sularının kampın içinde bulunan kaymakamlık ve AFAD çadırlarını da sular altında bıraktığı öğrenildi.

Oltasını Alan Asi’ye Koştu

Çiftçileri mağdur eden su taşkınları balıkçıların yüzünü güldürdü. Taşkınlarla birlikte balık bereketinin yaşandığı Asi balıkçıların akınına uğradı. Oltasını alıp nehre koşan balıkçılar Asi Nehri’nin hemen yanı başında bulunan Yarseli Barajı kanalında akşam yemeklerini çıkarmaya koyuldular. Serpme ağlar ve oltalarla akşam yemeğini çıkarmaya koyulan balıkçılar günün sonunda kilolarca balık tutmanın sevinciyle evlerinin yolunu tuttular.

Taşkınlar Yüzümüzü Güldürüyor

Her taşkında Asi nehrinde balık bereketinin yaşandığını belirten balıkçılardan Veysel Akpınar; “Taşkın suları baraja su pompalanan bu kanala balıkları sürüklüyor. Bizlerde burada serpme ağlar ve oltalarla balıkları yakalıyoruz. Kimi arkadaşlarımız yakaladıkları balıkları satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Kimileri de evlerine götürüp yiyorlar” dedi. Kanaldan daha çok karabalık ve yılan balığı yakaladıklarını belirten Akpınar, taşkınların her sene yüzlerini güldürdüğünü de söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here