Arsuz’da ‘Uğur Mumcu’ya Anma Töreni

0
88

Şirin; “Uğur Mumcu’nun Yeri hiçbir Zaman Doldurulamayacak”

Cumhuriyet Halk Partisi Arsuz İlçe Örgütü tarafından ‘Uğur Mumcu’yu Anma Programı’ düzenledi. ‘Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27. Yılı sebebiyle düzenlenen anma programına Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven de katıldı.

Programda bir konuşma yapan CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin, Mumcu’nın, ülkemizin yetiştirdiği sayılı ve yeri hiçbir zaman doldurulamayacak büyük bir şahsiyet olduğunu vurguladı.

Mumcu’nun kaleminin kılıçtan keskin olduğunu kaydeden Şirin; “Aydın kimliği ve başarılı meslek hayatıyla gazeteci olmasının ötesinde ömrünü Türkiye’nin çağdaşlaşma ve gelişme mücadelesine adayan ve kendisini ‘Kalpaksız Kuvayı Milliye’ neferi olarak nitelendiren Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, yazıları ve eserleriyle kalemin kılıçtan keskin olduğunu ortaya koymuştur. İnsanlara fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmalarını öğütleyen Uğur Mumcu araştıran, sorgulayan ve korkusuzca mesleğini icra eden bir gazeteciydi. Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeleri takip ediyor, araştırıyor ve irdeliyordu. Günümüzde küresel aktörlerin güç yarışına girdikleri Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri çeyrek yüz yılı aşkın bir süre önce görmüş ve bunları korkmadan yazıya dökmüştü.

Ne yazık ki Uğur Mumcu’yu susturmak isteyen hainler, kalleşçe düzenledikleri bombalı suikast ile canına kıydılar. Hiç şüphesiz bu suikastın arkasındaki karanlık güçler Uğur Mumcu’nun temsil ettiği Kuvay-ı Milliye ruhunu hedef almışlardı. Ancak şu da bilinmelidir ki, bu topraklarda Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan yürüyen, Kuvayı Milliye ilke ve anlayışını benimsemiş, Cumhuriyet sevdalıları var olduğu sürece hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar. Uğur mumcu gibi nice Mustafa Kemal Atatürk askeri olarak, korkmadan, yılmadan bizlerde onun gibi mücadele etmeliyiz. Atatürkçülüğün mesleği yok. Hangi meslekten olursak olalım onun ışığında ve Cumhuriyet ışığında devam etmeliyiz.

Bu düşüncelerle özgürlük, barış ve demokrasinin yılmaz savunucusu, Türk basının onurlu ve korkusuz kalemi Uğur Mumcu’yu aramızdan ayrılışının 27. yıldönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven de Uğur Mumcu’yu saygı ve özlemle andıklarını belirterek, Mumcu’nun Atatürkçü, güçlü kalemiyle aydın bir araştırmacı gazeteci ve yazar olduğunu ifade etti. Başkan Güven; “Uğur Mumcu bizim gençliğimizin idolüydü. Maalesef bombalı bir saldırı sonucu öldürülmüştür. Her ne kadar yasalar tarafından böyle anılmasa da biz Demokrasi şehidi olarak kabul ediyoruz. Uğur Mumcu 12 Mart döneminin yaşandığı, o zamanki faşist uygulamanın, askeri darbenin olduğu dönemde tutuklanmış, işkenceler görmüş ve daha sonra bunları eser olarak kaleme almıştır. Biliyorsunuz ki en önemli eserlerinden bir tanesi olan ‘sakıncalı piyade’ tiyatro olarak günümüzde en fazla oynanan yerli eserlerden bir tanesidir. Çok önemli eserlerden bir tanesidir. ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ diyor. Eğer biz bu yolda yürüseydik, Uğur Mumcular çok olsaydı ve yaşasaydı bu güne kadar bizlere çok katkısı olacaktı.  Şimdi görüyorsunuz, bir sürü insan bilgi sahibi olmadan fikir sahibi. Onun için onu saygıyla anıyoruz ve ey halkım unutma bizi dedi unutmuyoruz, unutturmayacağız. Onu saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here