Arsuz’da Organik Tarım Sempozyumu 

0
275

Türkiye’de ikincisi düzenlenen Solucan Gübresi ve Organik Yaşam Sempozyumu Arsuz’da gerçekleştirildi. Arsuz Belediyesi, Arsuz Kaymakamlığı, ve Arsuz İlçe Tarım Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, Arsuz bölgesinde solucan gübresi üreticileri Gülten Alkaya, Mehmet Altun, Sinan Kirmit ve Ali Göktaş gibi işletmecilerin katkılarıyla gerçekleşen sempozyum büyük ilgi gördü.

Kimyasal gübreler ve kimyasal ilaçlarla ağır metallerle zehirlenen toprağın yeniden eski işlevini ve organik tarıma uygun hale gelmesi için Türkiye’de birkaç yıl önce başlayan solucan gübresi üretimi, yaygınlaşarak oldukça rağbet görüyor.

Solucan gübresi üretiminde otorite bilim insanları ile üreticilerin konuşmacı olarak katıldığı Solucan Gübresi ve Organik Yaşam Sempozyumuna Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, solucan gübresi işletmecileri ile bölge çiftçileri katıldı. Sempozyum devam ederken katılımcılara torbalar halinde solucan gübresi dağıtılarak denemeleri sağlandı.

“Arsuz Kaliteli Tarım Ürünlerine Sahip”

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha yaptığı konuşmada, Türk tarımının güçlenmesi, gelişmesi, verimliliğin artması açısından solucan gübresi üretimini çok önemsediklerini belirterek, bölgede yepyeni bir sektör olarak iş hacminin büyümesini de desteklediklerini ifade etti. Başkan Culha, değişik illerden gelen konuklara da Arsuz’un tarım, turizm ve doğal kaynakları hakkında bilgiler aktararak, uluslar arası düzeyde kaliteli tarım ürünlerinin her türlüsünün Arsuz’da mevcut olduğuna dikkat çekti.

“Solucan Gübresi Üretimi Teşvik Kapsamına Alınmalı”

Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da yaptığı konuşmada, organik yaşam ve organik gübre çocukların geleceği için de ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek,  solucan gübresi üretimine yakından takip ettiğini söyledi. Kaymakam Sarı, solucan gübresi üretiminin doğru ve bilimsel yapılması konusunda da hassas olunması gerektiğini ifade ederek, üretimde yapılacak yanlışların sektörün daha başlamadan bitmesi anlamına geleceğine dikkat çekti. Solucan gübresi sempozyumunun Arsuz’da yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını belirten Kaymakam Sarı, bölge milletvekili Orhan Karasayar’dan solucan gübresi üretiminin teşvik kapsamına alınması konusunda çalışma yapılmasını isteyeceğini söyledi.

Türkiye’de ikincisi düzenlenen Solucan Gübresi ve Organik Yaşam Sempozyumunda konuları ile beraber konuşmacı olarak şu isimler yer aldı; Doç. Dr. Ersöz Gonca (Vermikompost solucanları ve solucan gübresi ),  Dursun Yaz (üretici) (Solucan gübresinin kaliteli üretim aşamaları), Yusuf Kenan Çelik (üretici) (Solucan gübresinin topraktaki işleyişi ve etkisi ) , Doç.Dr Kemal Doğan,  (Tarımda ekolojik dengenin önemi), İbrahim Tonbul (kimya mühendisi), (Üreticilerin ve çiftçilerin dikkat etmesi gereken unsurlar).

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here