Anavatan’a Katılışımızın 78. Yılı Kutlu Olsun!

0
412

Hatay’ın Anavatana katılışının 78. yıldönümü münasebetiyle, bölgemizin seçilmişleri birer kutlama mesajı yayınladılar. Bu bağlamda Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ve DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar birer mesajla bu onurlu günü kutladılar.

“Hatay Türkiye’yi Güçlendirdi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Hatay’ın Anavatana katılmasının Türkiye Cumhuriyeti’ni güçlendirdiğini savunarak; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün son arzularından biri olan ve Hatay için “Hatay benim şahsi meselemdir” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu istediğinin gerçekleşmesinden ve Türkiye Cumhuriyetine katılmamızın yıl dönümünü olan 23 Temmuz 1939 tarihini büyük bir mutluluk ve kıvançla karşılıyoruz. Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’ın bağımsız Parlamentosu 23 Temmuz 1939 tarihindeki toplantısında kendini feshederek Türkiye Cumhuriyetine ilhak kararını alarak Hatay’daki vatandaşları mutluluğa boğmuştur. Hatay bağımsız parlamentosunun almış olduğu bu karar Hatay üzerinde emelleri olan Dış Devletlere karşı, Türkiye Cumhuriyetinin Siyasi itibarını arttırmıştır. Hatay’ın Anavatana katılması Türkiye Cumhuriyetini güçlendirmiştir. Hatay’ın Anavatana katılması kararının alınması için çabalayan Başta Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere tüm meclis üyelerini rahmetle anıyor, tüm Hatay Halkının bu onurlu ve mutlu gününü kutluyorum” dedi.

Hatay’ı Aynı İnançla Sonsuza Kadar Koruyacağız”

Hatay’ın kurtuluşunun Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen ulusal kurtuluş mücadelesinin son aşaması olduğunu vurgulayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise nesajında; “Tarih boyunca sayısız uygarlıklara ev sahipliği yapan, tüm inanç ve kültürlerin kardeşçe buluştuğu Hatay’ın geçmişten aldığı güçle bugün Anavatan’a katılışının 78. yıl dönümünü gururla kutluyoruz. 23 Temmuz 1939’da büyük coşku ve sevinç gösterileri arasında kayıtsız, şartsız ve sonsuza kadar Türk yurdu olarak Türkiye’ye katılan Hatay’ın, o günden bugüne kadarki süreçteki milletimizin sadakati ve var olan birlik ve beraberliği ilimizin yarınlara taşınmasında en büyük ilham kaynağı olmuş ve olmaya da devam edecektir. “Hatay, benim şahsi meselemdir” diyerek Hatay’ın anavatana katılması için yoğun çaba gösteren ve Hatay’a verdiği önemi ortaya koyan Ulu Önder Atatürk, “Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz” sözleriyle de Hatay’dan hiçbir koşulda vazgeçilmeyeceği konusunda Türk Ulusu’nun kararlılığını en iyi biçimde ortaya koymuştur. Bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği huzur ortamı, sevginin, barışın ve kardeşliğin şehri, Ulu önderimizin emaneti olan Hatay’ı aynı kararlılık ve inançla sonsuza kadar koruyacağız. Bu vesileyle, Hatay’ın kurtuluşunun 78. yıl dönümünde yaşamının son günlerinde bile her zaman Hatay’ı düşünen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Hatay mücadelesinde kanını ve canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, Hatay’ın anavatana katılışının 78.yıldönümünü kutluyorum” dedi.

“Hatay’ın Anavatana Katılması Birliğimizin En Önemli Göstergesidir”

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da Hatay’ın anavatana katılma kararının, birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergesi olduğunu vurgulayarak; “Bağımsız Hatay Devleti Parlamentosu’nun 78 yıl önce, Anavatanımızla birleşme kararının alınmasından sonra misaki milli sınırlarımızın içine dahil olması Türkiye’nin kaderiyle birleştiren kararı, “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini edinen Cumhuriyetimizin siyasi ve diplomatik alanda elde ettiği en önemli başarılardan biridir. 23 Temmuz 1939 sabahı Hatay’da kalan son Fransız askerlerinin saat 07:30’da çıkması ve 07:45’de Kışladaki Fransız bayrağı indirilmesi ve şanlı bayrağımızın İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilmesiyle sonuçlanan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e rahmetli olduktan sonra son hediyesini veren Hatay, yaptığı bu asaletli davranışla anayurdun en gözde vilayetlerinden biri olmuştur ve adını altın harflerle tarih sahnesine kazımıştır. İlimiz Hatay’ın anavatana katılma kararı, birlik ve beraberliğimizin en önemli göstergesidir. Bu duygu ve düşüncelerle, Hatay’ın anavatana katılmasının yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere bu milli dava uğruna çaba harcayan herkesi rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

“Hatay, Türkiye’nin Ayrılmaz Bir Parçasıdır”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ise, Hatay’ın geçmişten günümüze hoşgörü kenti olduğuna vurgu yaparak; “Hatay, medeniyetlerin beşiği, geçmişten geleceğe ışık tutan barış, kardeşlik, hoşgörü kentidir. İnsanlığın erdemlerinin yüceltildiği bir coğrafyadır. Birbirine kardeşlik bağlarıyla kenetlenmiş farklı aidiyetlerin birleştiği güzide bir şehirdir. 23 Temmuz 1939 tarihi bu güzellikleri, İnsani erdemleri en iyi şekilde temsil eden ilimiz açısından önemli bir dönüm noktası, bir milattır. 23 Temmuz 1939’da ilimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu, çağdaş, demokratik, laik Cumhuriyet Türkiye’sinin bir unsuru, ayrılmaz bir parçası olmuştur. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu uğurda canını veren şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Hatay’ın anavatana katılışının 78.Yıldönümünü kutluyor, Tüm Hataylı hemşerilerimizi en içten saygılarımla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

“Hataylılar Millet Olmayı Tercih Etti”

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mehmet Kılıçlar da Hatay’ın Anavatan’a katılış yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin bir arada yaşadığı, bugün de farklı inanışların, farklı kültürlerin bir arada yaşamaya devam ettiği Hatay’ımızın Anavatan’a katılış yıldönümünü kutluyoruz. Hatay’ın anavatana katılması, milli birlik ve beraberliğimizin gücünü, birlikte yaşama kültürümüzü ve milletimizin dayanışmasının en anlamlı örneklerinden biridir. Hataylılar ayrı bir devlet olmayı değil, millet olmayı tercih etmiştir. Hatay’ın Anavatan’a katılışının 78. yılını coşkuyla kutlarken, “40 asırlık Türk Yurdu, düşman elinde esir kalamaz” diyerek Hatay’ın Anatavan’a katılmasını vasiyet eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’i ve bu diplomatik başarıda çaba harcayanları saygı ve özlemle anıyorum.” (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here