Ali Sandıkçı; “Otizmi Farket, Kabul Et ve Bizimle Yürü”

0
92

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sandıkçı; “Otizmi Farket, Kabul Et ve Bizimle Yürü”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Sandıkçı, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Valilik Basın Müdürlüğü tarafından servis edilen yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi;

“Otizm spektrum bozukluğu genel olarak belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğunun nedeni henüz tam belirlenememiştir. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Otizm spektrum bozukluğunda merkezi sinir sisteminde bir farklılık olduğu, beyin hücreleri arasında mesaj taşıyan kimyasal iletilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Genetik nedenlerin yanında çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır.

Otizm spektrum bozukluğunun çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisinin olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede kısaca her toplumda rastlanmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olup Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (CentersforDisease Control Prevention)’nin verilerine göre 2006 yılında her 150 çocuktan 1’ini, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’ini, 2014 yılında ise Otizm spektrum bozukluğunun her 68 çocuktan 1’ini etkilediği, erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğü, kızlarda daha ağır seyrettiği belirtilmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bireye sahip ailelerin ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçları ve çeşitlenen taleplerini karşılamak,  yaşam kalitelerini artırmak,  ailelere destek vermek, sistemli ve nitelikli bakım hizmeti sunulabilmesi için politikalar geliştirilmesini sağlamayı hedeflemiştir.  Ulusal Eylem Planında, toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin artırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi öncelikli konu olmuştur.

Bu kapsamda Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeni ile Vali Yardımcımız Sayın Aydın Tetikoğlu, Antakya Belediyesi, Hatay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Otizm Derneği, diğer kamu kurumları, Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip bireyler ve aileleri ilimiz 15 Temmuz Milli İrade Parkında bulunan Otizm Kafe’de toplanmış bulunmaktayız. Otizmi Farket, Kabul Et ve Bizimle Yürü.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here