Akıllı Oy Pusulası

0
153

İnsanoğlu henüz “aklını” yitirmedi. Aksine rahat bir yaşam sürebilmesi için aklını kullanarak durmadan, dinlenmeden teknolojiyi daha da ileriye götürme çabasını sürdürüyor.

“Akıl yaşta değil baştadır. Akıl akıldan üstündür. Akıl, kişinin sermayesidir.” Bu Atasözleri, “akılcı” davranmanın yararlarını ifade eder. Akıl, “düşünme, anlama ve kavrama” gücüdür. Doğru olanı görebilme, düşünerek hareket etmeyi sağlar.

Her seçim sonucunun açıklanmasının ardından hep aynı nakaratlar söylenir: “Oylar mükerrer sayıldı, oylar sahte çıktı veya çalındı, vs…” şeklinde iddialar öne sürülür. Tepki, itiraz ve tartışmaların ardı arkası bir türlü kesilmez.

Görüyoruz ki yıllar yılı “seçim şaibelerini” sıfırlamaya, ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir düzenlemeye adım atılmadı.

Yapılan seçimler, bir ülkenin “kaderini” belirleyici roller oynar. Seçim sonucunu etkileyici “hile, düzenbazlık ve entrikalar” hak ihlallerine yol açarlar. Bu nedenle de günümüz koşullarına uygun bir “Seçim Sistemine” ihtiyaç duyulmaktadır.

Akıllı saat, akıllı bardak, akıllı kilit, akıllı çöp kutusu, akıllı kumbara, akıllı telefon, akıllı ev, akıllı otomobil, akıllı bomba, akıllı tahta gibi icatlar, günümüzün işe yarar icatlarından bir kaçıdır.

Şans oyunları, araç ruhsatı, nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, piyango biletleri, filigranlı banknot paralar… Bu saydığımız evraklarda da “hile ve sahtekarlıkları” önleyici “barkot, çip veya seri numaraları” mevcuttur.

Üniversitelere giriş sınavları, KPSS ve buna benzer sınavlarda da her soru kitapçığı ve cevap anahtarı belgesinin numaralandırılmasının nedeni de yapılabilecek hileleri önlemektir.

Mademki, “demokrasilerde çare tükenmez”, o zaman neden “akıllı oy pusulası” üzerinde kafa yorup çözüm aramıyoruz?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here