Ahlakı İçimize Sindirelim (1)

0
24

(Profesyonel Boksör Garbis Zakaryan)

Değerli okurlarım, futbolla yatıp futbolla kalkıyoruz ama bunun ahlakıyla ilgilenen kimse yok. Bu makalemi sizler istemeseydiniz inanın aklımdan bile geçmiyordu. Çok isabetli bir istekte bulundunuz. Bunun için sizlere gerçekten teşekkür ederim. Neden mi?

Adana Demirsporlu Selami Ağabey vardı, yaşınız itibariyle çoğunuz bilemeyebilirsiniz. Fakat bizim kuşak çok iyi bilir o füze Selami’yi… Bu makalemizde bildiğim kadarıyla Rahmetli Füze Selami Ağabey’den söz etmeye çalışacağım. Ancak, geçtiğimiz günlerde ülkemizin ilk kez milli ve profesyonel boksörü olan Garbis Zakaryan’dan da bu vesile ile bahsetmek istiyorum.

Demir Yumruk lakaplı Garbis Zakaryan’ın sadece iki maçını izledim. Bizler delikanlılık yaşındayken kendisi boksun olgunluk yaşındaydı. O zaman profesyoneldi ve iki maçını da kazanmıştı. Her boksörün zayıf yanı olduğu gibi rahmetlinin de zayıf tarafı burnuydu. Kazandığı o iki maçta da yüzü gözü kan çanağına dönmüştü.

1930 Bitlis doğumludur. Boksu meslek olarak seçmiştir. 1964’de Ortadoğu şampiyonu olmuştur. Amatör olarak 200, 51 kez de prfesyonel olarak ringe çıkmıştır.

Bir röportajında “Öldüğümde tabutuma Türk bayrağı sersinler” demiştir. Bazı duyumlarımız Orhan Ayhan’a aittir ve tabi ki doğrudur. Ahlaklı mı ahlaklı “Demir Yumruk”u rahmetle anıyoruz.

Konumuza dönecek olursak, sporcu denilince aklımıza neler gelmeli? Sporcu örnek bir insandır, sporcu uzaktan fark edilir, sporcu centilmendir, sporcu nezihtir, dürüsttür, sporcu özellikle ahlak kuralları istismar etmez… Bunları çoğaltabiliriz ya, bu özellikleri sporcularımızda görelim yeter de artar diyoruz. Bizimkiler amatör düşünceler, bir de profesyonelce düşünenler var. Yani kazın ayağı hiç de öyle değil.

Futbolcu değil de, olimpik sporlara şöyle bir göz atalım. Sporcularımızı birincilik kürsüsüne çıkarmak için gökten altın yağdırıyoruz. Bu ne zenginlik deyip boş verin şimdi. Sporcularımız başarıya teşvik ediliyor, buna kimsenin bir itirazı olamaz ama teşvikle birlikte bu sporcuların yabancı madde kullanımına göz yumuluyor.

Biraz da onların diliyle konuşmak istiyorum izninizle. “…Bizim zamanınızda sporumuz gelişti, Allah’ın genç kardeşlerimiz kürsüye çıktılar. Suriyeli kardeşlerimiz de konuğumuz oldu. Bu yaptıklarımız kardeşliğin timsalidir. Muhalefet çekemese bile birçok şeyleri aynı minval üzere yapmaya devam edeceğiz…”

*Hastaneler yaptırdık şifa bulmaya, kardeşleri zenginleştirmeye, *Zarar etme pahasına köprüler yaptırdık, cepten ödüyoruz, *Çeşmeler yaptırdık, soğuk sular içmeye, *İhaleler derseniz Allah’ın izniyle köşe olmaya, *Muhalefete saldırmak cabası. Daha ne olsun…

Rabbim kardeşliğimizi korusun, kardeşliğimizi bozmasın.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here