Aziz Petrus ve Pavlus’un İsim Bayramı Antakya Rum Ortodoks Kilisesinde Görkemli Bir Ayinle Kutlandı

0
409

Antakya Aziz Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi, önceki gün görkemli bir törenle isim bayramını kutladı. Bu özel ayine katılan Beyrut Aziz İlyas Manastırı Baş Rahibi Episkopos Konstantine Kayyel, Bayram Orduluoğlu’nun Diyakonluk atamasını da gerçekleştirdi.

Kilisenin İsim Bayramı münasebetiyle, Çarşamba günü akşam saatlerinde Antakya Ortodoks Kilisesinde Akşam Duası ve Beş Ekmek Duası gerçekleştirildi. Aziz İlyas Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantine Kayyel’in riyasetinde gerçekleştirilen dua etkinliğine; Antakya Kilisesi Pederleri Dimitri Doğum ve Can Dellüller’in yanı sıra Kıdemli Başrahip İğnatios Yapıcıoğlu, Bölge Kilise Pederlerinden Mersin Pederi İspir Teymur, Samandağ Pederleri Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu, Sarılar Pederi Cebrail Kuşoğlu, Tokaçlı Pederi Musa Papas, Beyrut’tan Peder Efthimyos ile çok sayıda cemaat üyesi katılım gösterdi. Akşam duasında, dünya barışı için de dualar edildi.

Akşam ve Beş Ekmek Dualarının ardından 19.00-20.30 saatleri arasında da Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı Ayini gerçekleştirildi. Bu özel ayinde; Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Aziz İlyas Manastırı Baş Rahibi Episkopos Konstantine Kayyel’in eliyle Bayram Orduluoğlu’nun Diyakonluk ataması da yapıldı.

Bayram Ayinin hemen ardından 20.30-21.00 saatleri arasında, Episkopos Kostantine Kayyel ile Diyakonluk ataması yapılan Bayram Orduluoğlu, kilise salonunda tebrikleri kabul etti. Daha sonra da tüm cemaatin katılımıyla Bayram Kokteyli ve Müzik Dinletisi gerçekleştirildi.

Vali Ata; “İlimiz Halkı, Her Kültür ve İnancın Bayram Sevincini Aynı Coşku İle Paylaşmaktadır”

Hatay Valisi Erdal Ata,  St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Hatay’ın, vatandaşlarımızın karşılıklı hoşgörüsü ile her türlü inanç ve kültürün ahenk içinde yaşama imkânı bulduğu bir il olduğunu vurgulayan Vali Ata; “Asırlardır bir ve beraber yaşadığımız, ilimizdeki hoşgörü ve kardeşliğin vazgeçilmezi Hristiyan hemşerilerimizin St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’nı en samimi duygularımla tebrik ediyorum. Vatandaşlarımızın karşılıklı hoşgörüsü ile her türlü inanç ve kültürün ahenk içinde yaşama imkânı bulduğu ilimiz, dünyadaki ender güzelliklerden birine ev sahipliği yapar. Karşılıksız sevginin en nadide şekli ile kim olduğuna bakmaksızın her zaman bu hoşgörüyü yaşatan ilimiz halkı, her kültür ve inancın bayram sevincini aynı coşku ile paylaşmaktadır. Yüzyıllardır olduğu gibi bugün de hoşgörünün merkezi konumundaki ilimiz, bu müstesna özelliğinin verdiği güç ve dinamizmle dünya barışına örnek olmaya devam edecek; sergilediği bu ayrıcalıklı duruş ile daha huzurlu bir geleceğin kurulmasına ilham kaynağı olacaktır. Bu düşüncelerle, Hristiyan hemşerilerimizin St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, bayram nedeniyle dünya barışı ve insanlığın huzuru için yapılacak dualara yürekten iştirak ediyor, birlik ve beraberlik içinde nice bayramlar diliyorum” diye konuştu.

Başkan Savaş; “Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı Kutlu Olsun”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Hatay’ın, yüzlerce yıllık köklü geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yaparak, farklı inanç ve kültürlerin karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü içerisinde yaşandığı bir coğrafya olduğunu kaydeden Başkan Savaş; “Hristiyan dünyası tarafından her yıl 29 Haziran’da kutlanan St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’nın, dünyada eşine az rastlanır derinlikte bir hoşgörüye sahip olan ilimizde ve Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan tüm Hristiyan hemşerilerimize mutluluk getirmesini diliyorum. İlimiz, yüzlerce yıllık köklü geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yaparak, farklı inanç ve kültürlerin karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü içerisinde yaşandığı bir coğrafya olmuştur.

Her inanç ve kültürden bireyleri bünyesinde kaynaştırarak birbirine olan sevgisini göstermekten mutluluk duyan hemşerilerimiz, üç semavi dinin bayram coşkusunu aynı heyecan içinde paylaşmakta ve yıllarca sevgi, barış ve huzur içerisinde bayramlarını kutlamaktadır. Birlik ve bütünlük içerisinde toplumun her kesimiyle paylaşılarak çoğalan bayram sevinçlerimizle birlikte bizleri bugünlere getiren ve aynı güçle geleceğe taşıyacak olan hoşgörü kültürümüz, tüm dünyaya örnek teşkil edecek niteliktedir.

Asırlardır hüzünlerimizi ve sevinçlerimizi paylaştığımız her inanç ve kültürden insanımızla daha mutlu bir geleceği elbirliği ve aynı ideal ile inşa etmekten mutluluk duyarken, ilimizi ve ülkemizi güçlü kılanın da bu duygu birliği olduğuna yürekten inanıyor ve bu duygunun ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temel taşı olmasını temenni ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Hristiyan hemşerilerimizin St. Pierre Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, bayramın kutlandığı her yerde dünya barışı ve insanlığın huzuru için yapılacak dualara iştirak ediyor, huzurun, barışın, hoşgörünün egemen olduğu nice bayramlar temenni ediyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here