18 Mart Çanakkale Ruhu

0
13

Günaydın sevgili okuyucularım, nasılsınız bu sabah? son birkaç yıldır dünyayı istilası altına alan korona hanımın yani bir başka savaşın (sağlık savaşı) ve geçtiğimiz yıl bölgemizde yaşanan deprem korkusu altında olmamıza rağmen coşkulu bir Çanakkale ruhu içindeyiz. Ve dilerim ki bu ruhu aratmasın bize yaratan dünyada ve ülkemizde barış içinde yaşayalım sağlıkla, sevgiyle, saygıyla yeni bir kurtuluş savaşı vermek zorunda kalmayalım hiçbir zaman.

Ve Vatan toprakları istila altında iken Kurtuluş Savaşı verdiğimiz yılları bir gözden geçirsek yurtta ve dünyada barışın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayabiliriz.

Ülkemiz dört bir taraftan düşman çizmeleri ile ezilmeye başlamıştı ve Çanakkale Boğazı’nı denizden aşıp İstanbul’a girmeyi planlayan ve bunun için uğraşan İtilaf Devletleri,  vardı.  Ancak onları ve planlarını gerçekleştirmekten 25 Nisan 1915’ten başlayarak 8-9 Ocak 1918, Vatan topraklarımızı canları pahasına savunan ve “Çanakkale Geçilmez” dedirten, vatanın bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü söz konusu olduğunda karşısında hiçbir gücün duramayacağını bir millet vardı ve bu milletin Mustafa Kemal Paşası vardı.

İtilaf devletlerine Çanakkale boğazının geçilmeyeceğini gösteren… Ancak onlar vazgeçmemiş emellerinden “denizden olmasa karadan diyerek” Çanakkale kara savaşlarına başlamışlar. Ancak orada da karışlarında da Mustafa Kemal paşa vardı. Türk Ulusu ve dünya onu, yani İstanbul’u kurtaran Anafartalar kahramanını ilk kez bu kadar yakından Çanakkale’de tanımıştı. 19 Mayıs 1919’da O, Samsun’a çıktığı Gün Suriye ve Filistin cephelerinden terhis olarak Anadolu’ya dönen Türk halkı O’nu böylece tanırken, O da Conkbayırı’nın,  Kocaçimen’in kan deryası can pazarında ulusunun, “bu benim kahraman komutanımdır” diyerek O’nun etrafında kenetlenmesi ile İstiklal Savaşı’na katılmıştır.

Ve Mustafa Kemal paşa Türk askerinin asıl cevherini yakından tanıyınca girişeceği Bağımsızlık Savaşını kesin zaferle sonuçlandıracağı kanaatini daha o zamandan edinmişti.

18 Mart zaferi çok önemli bir zaferdir eğer bu zafer kazanılmasaydı ilk başta düşman donanması, daha 1915’in Mart ayında İstanbul’a girerek Osmanlı İmparatorluğu’nu çökertebilecekti.

Birinci Dünya Savaşında Çarlık Rusya’sı en kısa yoldan müttefiklerinin yardımlarına kavuşacağı için yıkılmayacak, muhtemelen Ekim 1917 Bolşevik İhtilali de olmayabilecekti. Bu durumda Almanya’nın yenilgisi hızlanacak ve 1.Dünya Savaşı belki de 1915’te sona erecekti.

Ve sevgili okuyucularım Çanakkale savaşları 4 yıl sürmüş bu dört yıl içinde, üç imparatorluğun (Osmanlı, Çarlık ve Avusturya/Macaristan İmparatorlukları) tarih sahnesinden silinmesine neden olmuştur. Gelibolu Yarımadası’nda düşmana kesin darbeler vurarak onları yenilgiye uğratan Alb. Mustafa Kemal’in Anafartalar tepesinde yaktığı zafer meşalesi, Kurtuluş savaşımızın da yolunu aydınlatmıştır.

Ve sevgili okuyucularım, Allah bize o günleri yalnızca hayırlısı ile anımsatsın hiçbir zaman kurtuluş savaşı vermek zorunda kalmayalım bir daha diyorum. Ve dünyanın tanıdığı bizim eşsiz liderimiz Atatürk’ümüzü ve silah arkadaşlarını saygıyla sevgiyle içimizde yaşatmaya devam ediyoruz. Sağlık ve sevgiyle kalalım ayrımsız gayrımsız her zaman. Yase

& & & & &

Savaşın Sonrası ve Etkileri

Atatürk’ün Gelibolu Savaşı’nda Türk toprakları üzerinde ölen ve mezarları Türk topraklarında bulunan Anzak asker analarına gönderdiği mesajın yer aldığı anıt, Gelibolu Çanakkale Savaşları, ilgili bütün ulusları derinden etkilemiştir. Her yıl çıkarmanın yıl dönümü olarak 25 Nisan’da Anzak Günü adıyla anma törenleri düzenlenir ve o gün Avustralya ile Yeni Zelanda’da ulusal tatildir. Ayrıca Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar o gün toplanarak Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzakların (ANZAC: Australian and New Zealand Army Company) çıkarma yaptıkları Anzak Koyu’na gelerek atalarının savaştıkları bu yeri ziyaret ederler.

Çanakkale Savaşları, özellikle de Avustralya ve Yeni Zelanda’yı etkilemiştir. Bu savaştan önce bu iki ülkenin vatandaşları Britanya İmparatorluğu’nun yenilmez üstünlüğünden emindiler ve böyle bir imparatorluğun onları askeri seferlere çağrısından büyük onur duymuşlardı. Ancak Gelibolu Savaşı onların bu büyük güvenini derinden sarsmıştır. Anzaklar için Gelibolu Savaşı’nın önemi çok büyüktür, Gelibolu’dan ayrılan Anzaklar savaşın başka cephelerinde savaşmaya gönderilmişler ve gittikleri her yeri Gelibolu’yla karşılaştırmışlardır. Avustralya Federasyonu 1 Ocak 1901’de kurulmuş, Avustralyalılar on yıllık bir süreçte seçme ve seçilme ile temsil edilme haklarını elde etmişlerse de ülkenin gerçek psikolojik bağımsızlığı Gelibolu olarak görülür.

Canberra’da Kemal Ataturk Memorial ve Yeni Zelanda’nın Wellington’un Tarakina Koyu’nda Atatürk Memorial adında anıtlar dikilidir. Yine Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Britanya ve Fransa donanmalarının geri püskürtüldüğü 18 Mart tarihi, “Çanakkale Şehitlerini Anma Günü” olarak ilan edilmiştir. Dünyada ise bu savaş, askeri beceriksizlik ve felaket sembolü olarak sayılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 Anzak törenleri sebebiyle gönderdiği mesaj ülkeler arası dostluğu pekiştirmiştir: “Bu Memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Günün Şiiri

Çanakkale Geçilmez

Çanakkale dediğin manasızdır sanma sen
Ordaki şehitlerdir tarihlere şan veren
Vatan toprağı için can ile serden geçen
Korkuyor bu kafirler tüyleri diken diken

Su üstü mayın dolu nusret toplar mayını
Bir yandan Elizabeth düşünüyor canını
Komayacağız yerde şehitlerin kanını
Korku bilmez bu millet artıracak şanını

Mehmedoğlu Seyyid’in mermiyi kaldırışı
Dünya durdu, dönmüyor seyreyliyor yarışı
Anlayacak kafirler bucağı ve karışı
Türküm başkaldırdı ki zaferdir haykırışı

Gaza, cihad nasib et Türk milletine ya Rab!
Anzak, Hindu, İngiliz… Hepsi harab ve bitab
Her renk, her dil, her kıta bilsin ki bu kutlu ab
Çanakkale suyu bu ne Rum dinler ne Arab

Anafarta, Dardanos, Boğalı, Seddülbahir
Türktedir bu topraklar dünyada evvel ahir
Kayboldu İngilizler bilinmiyor nerdedir
‘Çanakkale Geçilmez’ bu da açık gerçektir

Samet Mehmet Bora

Yiğidim / Şehidim

Bakmakla bilinmez kıymetim/kadrim
Her karşı toprağım kutsaldır benim
Uğruma binlerce şehitler verdin
Al kanla yazıldı tarih defterim

Vurulup koynumda yatan yiğidim
Kıyamette elbet sana şahidim
Bu vatan uğruna gitti gençliğin
Göklerden verildi rütben şehidim

Vatan bir cehennem gibi yanıyor
Dünya bizi mağlup olmuş sanıyor
Suskun duran millet bir uyanıyor
İttifaklar Mehmetçiği tanıyor

Kahramanlar burda çoktur seçilmez
Şehitlik şerbeti kolay içilmez
Bir nefes anında umman geçilir
Bilinir ki Çanakkale geçilmez

Burası Türklerin ebedi yurdu
Her Mehmet bir tabur düşman vurdu
Böylece tüm dünya şanın duydu
Yedi Düvel mecbur selama durdu

Dinle beni dinle anla ey gencim
Yiğitler koynumda artar direncim
Atanın yazdı takvime göre
Seninle akranım ben de çok gencim

Huzurla şad olsun ruhu atanın
Pişman oldu soyu bana çatanın
Sonsuza dek sana kutsal vatanım
(Bu)Övünç binlerce kefensiz yatanın

Ey gencim ecdadın bedel ödedi
Uğratma namerdi yurduma dedi
Üzme sen Ata’nı incitme emi
Görevi ilahi bilincindendi
Şöhreti saygıyla söylenip geldi

Zeki İ. KIZILIŞIK

Günün Sözü

Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muhare­belerini kazandıran bu yüksek ruhtur.
Mustafa Kemal Atatürk

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here