15 Ekim 2022 Seçimleri Sonrası İTSO’ya Bakış… 

0
37

Öncelikle 15 Ekim 2022 tarihinde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda (İTSO) gerçekleştirilen seçimlerde, her birime ve yönetim kuruluna seçilen tüm İTSO üyelerini tebrik ediyorum. Güven tazeleyen İTSO Başkanı Levent Yılmaz’ı kutluyorum. Ayrıca seçimi az farkla kaybeden Atıf Ceritbinmez beyi de medeni cesareti ve mücadeleci ruhu için yine kutlamak istiyorum.

2013 yılında değişen meslek gruplarını önceden öğrenip, dersini iyi çalışan biri ve birileriyle seçimi kazanmak adına, can havliyle yapılan iş birliğinin ya da diyetin faturası çok ağır olmuş ve aylar hatta yıllar süren çalkantıların temeli atılarak, atışma ve çekişmelerle birlikte, çamur atmaların önü açılmıştır.

*Ucu, Müfettişlere ve Yargıya Uzanan Huzursuz Günler  

İTSO’nun 7 Mayıs 2013 seçimlerinden sonra 20-21-22 ve 23 Mayıs 2013 tarihlerinde, ‘İTSO Başkan Levent Yılmaz, gençler ve ak saçlılar’ başlığıyla 4 bölümlük bir yazı dizisi hazırlamış ve İTSO Başkanı Yılmaz, üyeler ve tüm kuruma ve çalışanlarına iyi niyetle birtakım uyarılarda bulunmuştum. O vakit bu uyarılarım kulak ardı edildiği için İTSO’da, günler aylar ve yıllar süren bazı nahoş gelişmeler yaşanmış, sonrasında çalkantılı, ucu müfettişlere ve yargıya uzayan, oldukça huzursuz kayıp günler ve aylar yaşanmıştı.

2013 yılındaki 4 bölümlük yazı dizimi, hafızası kuvvetli olanlar ve işine gelenler net hatırlarlar. Hafızası yorgun olanlar ile işine gelmeyenler de elbet hatırlamazlar. Arzu eden herkese, 4 bölümlük yazı dizimin linkini atabilir ve o tarihte tüm ilgililere ne kadar kapsamlı uyarılar yaptığımı bir kere daha ispat edebilirim.

*Sadece Kendi İsmini Her Şeyin Önünde Görenler Olabilir

Bugün bir kere daha bazı konulara dikkat çekmek istiyorum. İTSO yönetimi asla boşluk kaldırmaz. Yetki ve temsil de, biraz hoşgörü ve mütevazılık olsun diye geri planda kalma duygusu bazen, bazı egosu yüksek kişilerce kullanılabilir. Yani kendini başkan gibi gören, kendini başkan yerine koyabilen arkadaşlarımız ortaya çıkabilir. Ayaklar baş olma gayretine girebilir. Daha önemlisi, kendi ismini, kendi pozisyonunu, kurumsal kimliğin önünde görenler olabilir. Laf olsun torba dolsun türü demeçlerle, basında yer almak uğruna, başkanın, yönetim kurulunun, oda meclisinin ve kurumsal kimliğin en önünde sadece kendini göstermek isteyenlerin varlığı görülebilir.

Oda personeli, seçilmiş gibi görev yapmak isteyerek yetki ihlaline girer, seçilmiş de, personele her alanda hükmetmeye çalışarak, onu nefes alamaz hale getirebilir. Demem o ki başkanından, hizmetliye kadar her bir seçilmiş ve oda çalışanı, görev ve sorumluluğunun çerçevesinde, topluma hizmet etmenin yollarını aramalı, yetki sınır ihlallerinden kaçınmalı, sorumluluk alanı ve görev sahasının kırmızı çizgilerini her daim hatırlamalıdır.

*İTSO’nun Enerjisi Boşa Akmıştır  

Diğer başkan adayı Atıf Ceritbinmez A Klas bir İTSO Yönetimi ve A Klas, yani üstün yetenekli, üstün nitelikli bir oda ve oda çalışanları istemekte yerden göğe kadar haklıdır. Huzursuzluğun, çalkantının ve yargıya intikal eden gelişmelerin olduğu yıllarda İTSO’nun enerjisi boşa akmış, tatminkâr ölçüde projeler üretilememiş, oda hizmeti ve projeler vasatın üstüne çıkamamıştır.

Bugün artık temiz bir sayfanın açıldığını kabul ediyoruz. Ben de eski defterleri karıştırmıyor sadece geçmişte yapılan bariz hataların tekrardan yapılmaması adına hatırlatmalarda bulunuyorum. Levent başkan ve arkadaşları yapıcı eleştirilerden yararlanırsa, en az hata ile hizmetlerine devam edebilirler. Ancak her eleştiri de bir art niyet aranırsa, basınla diyalog gelişmez, aksine gerilir…

*A Klas Oda Hizmeti ve Genel Sekreter Figen Gül Dönmez  

A Klas oda hizmeti için İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez’e eskisinden çok daha fazla görev düşmektedir. Elbette Figen Hanım beraberinde, mesai arkadaşlarının da önemli sorumlulukları söz konusudur.  Figen Gül hanımefendi, bundan böyle 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nu daha bir dikkatle takip etmeyi, değişen mevzuatları, yayınlanan genelgeleri, oda muamelat yönetmenliğinde yapılan güncellemeleri sıkı bir biçimde takip etmeli, İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün X bir yatırımcıdan isteyeceği X belgeyi, önceden yatırımcıya hazır edecek kadar cevval olmalıdır. A Klas hizmet ancak böyle olur.

Teşviklerin, hibeler, fon destekleri ve diğer fon kaynaklarına erişim imkânı her daim açık tutulmalı, AB mevzuatları güncel halleriyle hatırlanmalı ve bilgilendirmeye çalışmaları gerektikçe yapılmalıdır. Özetle, bu dönem, herkesin gözü, eskisinden daha fazla, başkanın, yönetim kurulunun, oda meclisinin ve oda çalışanlarının üzerinde olacaktır…

*Levent Yılmaz’ın Son Konuşmasını Önemsiyorum 

Başkan Yılmaz, deneyimli meclis üyeleri, olgun kişiler bundan böyle kolay-kolay hata yapmazlar diye düşünüyorum. İTSO Başkanı Levent Yılmaz, yeni dönem Yönetim Kurulunun seçilmesinin ardından bir konuşma yaptı ve “Bugün burada bize oy veren bize güvenen meclis arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yaklaşık 9.5 yıldır yönetim kurulunda bulunduğum süre içerisinde bütün üyelerimizin her türlü ihtiyaçlarını gidermek için çaba sarf ettim. Bundan sonra da hizmet etmeye devam edeceğim. Şehrimiz ekonomisine değer katacak projelerin gerçekleşmesi için çaba sarf edeceğim.

Bugünden itibaren mecliste ayırım gözetmeksizin el birliği ile çalışacağımıza inanıyorum. İTSO olarak 7 bine yakın üyemize katkı vermenin gayreti içerisinde olacağız ve bu bilinçle burada olduğumuzu ifade etmek isterim. İTSO olarak birlik ve beraberlik içerisinde hiç kimseyi ayrıştırmadan meclisimizde el birliği ile çalışacağımıza inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle yeni yönetim ve meclisin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklindeki konuşmasını önemsiyorum.

*Medyatik Olma Hevesi Baş Gösterirse  

Elbet iş sadece Başkan Levent Yılmaz, olgunlar ve deneyimliler ile bitmiyor. İTSO çatısı altında, etiket ve makam sarhoşluğuyla ya da deneyimsizlik ve denetimsizlikle hata yapmaya meyilli kişiler çıkabilir. İTSO’da ‘Medyatik’ olma hevesiyle ön plana çıkmaya çalışan ya da çalışanlar olursa, basından, İTSO içinden ve dışından eleştiriler ve tenkitler hiç eksik olmaz.

Sunulan hizmet ve görev gereği, elbet Medyatik olma da işin içine girecektir. Ancak boy-boy verilen pozlardan, masa başı, bayrak ve flamalı fotoğraf verme işlemleri öncesi, insan boyunu aşan başarıların, ön plana çıkmasına çalışılmalı, hizmet kalitesinin yükselen çıtası yani övgüyle bahsedilen hizmet ve projelerin medyada yer bulmasına özen gösterilmeli ve bu ayrıntıya önem verilmelidir.

Elbette, AB’nin karşılıklı ve karşılıksız fonlarının da gerektiği gibi ve gerçek ihtiyaç sahiplerince kullanır olması da üyelerin, basının, kamuoyunun, TOBB Genel Merkezi’nin de takibi ve gözetiminde olmalıdır.

*Bir Daha Ağzımızın Tadı Kaçmasın

Deneyimli, yeni ve ağırlıklı olarak olgun isimlerden oluşan bir İTSO, hepimiz için bir avantajdır. Oluşan olumlu havanın devamı isabet olur. Büyük bir çoğunlukla, huzursuzluktan, kaostan ve olumsuzluklardan medet ummuyor, negatif enerjiden kaçıyoruz. Ancak geçmişte yapılan bariz hataları da bir anda unutamayız. Geçmişten ders alalım ki, geleceğe daha dikkatli adımlar atalım. Yoğurdu üfleyerek yiyelim ki, bir daha ağzımız yanmasın, ağzımızın tadı kaçmasın…

Not: 1) Köşem, çok uzun olmamak kaydıyla, yazıdaki isimlerin veya ilgililerin yazılı açıklamasına açıktır.

2) Perşembe günü de, nasip olursa Atıf Ceritbinmez’i kendi penceremden yazacağım…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here