1. Üniversite-Sanayi ‘İşbirliği’ Çalıştayı Yapıldı

0
65

mkü-sanayi işbirliğiMustafa Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğinde düzenlenen ‘1.Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalıştayı’ İskenderun OSB Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri, İskenderun OSB’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri ile vatandaşlar katılım gösterdi.

Toplantıda oturum başkanlığı yapan Rektör Güder, yaptığı açılış konuşmasında; “Bu çalışma, üniversite tarafı olarak biz akademisyenlerle, girişimci olan siz sanayicilerin buluşabilmesi için karşılıklı tarafların bakış noktalarında birbirlerini bulmak üzere araması gereken fikrin ve ortak buluşma zemininin adresini veren bir çalışmadır” dedi.

Çalıştayda konuşan Vali Celalettin Lekesiz ise değişimin her yüzyılda var olduğunu ancak son 30 yılda daha hızlı bir değişim yaşandığına dikkat çekerek tüm dünyada sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal alanda yaşanılan değişimlerin, özel sektörü de zorladığını belirtti. Kendi sınırları içerisine kapanan ülkelerin, üretim güçsüzlüğünün beraberinde getirdiği kültürel ve ekonomik darboğazlardan kurtulabilmesinin mümkün olmayacağını ifade eden Vali Lekesiz; “Girişimcilik kültürü ile ekonomik gelişme birbiri ile doğrudan orantılıdır. Ülkelerin kendisini sınırları içerisine kapamaması, girişimcilerini desteklemesi gelecek adına olumlu bir durum” şeklinde konuştu.

İyi Gidiyoruz Daha da İyi Gitmeliyiz

2012 yılı sonu itibarıyla dünyanın üretiminin yaklaşık 70 trilyon dolar olduğunu, Türkiye’nin dünyadaki toplam üretim içindeki payının ise 775 milyar dolar olduğunu kaydeden Vali Lekesiz, dünyadaki yarıştan kopmamak için Türkiye’nin de koşturduğunu ifade ederek; “İlimizin 2000 yılında GSYİH 2 milyar 650 milyon lira. Bugün resmi rakamlar açıklanmamakla beraber bu rakamın 26 milyar civarında olduğunu görüyoruz. İlimiz 2012 yılı sonunda ihracatta Türkiye’de 9. sıradaydı. 2012 yılının ilk üç ayını yüzde 27,2’lik bir büyüme ile kapattı. Şubat ve Mart ihracatında da Türkiye’de geçen yıla göre ihracatını en fazla artıran il oldu. İyi gidiyoruz, daha iyi gitmemiz lazım, hepimiz bunun çabası içerisindeyiz” dedi.

İskenderun OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tosyalı ise, günümüzde dünyanın; değişimi ve yenilikleri takip edebilenlerin yeri haline geldiğini vurguladı. Rekabet gücünün sürekli değiştiği günümüzde bilgiye ulaşmanın öneminin arttığını da ifade eden Tosyalı; “Bilginin sürekli gelişimini takip etmek, sürekli yeni bilgiye ulaşmak, bilgiyi yönetmek ve güncellemesini sağlamak vurgulandığında başarılı olmanın tek yolu da, bilginin yuvası olan üniversitelerle işbirliği yapmaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, oturumda MKÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu ‘TÜBİTAK Sanayi Destekleri’, KOSGEB Hatay Hizmet Müdürü Seracettin Özkan ‘KOSGEB Destekleri’, Hatay Valiliği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Lokman Yeşilkaya da ‘Sanayi Teşvikleri’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here