Yılın Ahileri Kaftanlarını Törenle Giydi

0
52

Geçtiğimiz hafta kutladığımız “Ahilik Bayramı” dolayısıyla hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyen İskenderun Kuyumcular, Saatçiler ve Fotoğrafçılar Odası Pazar günü geniş katılımlı bir kahvaltı programıyla final yaptı.

İsa Taş Paradise’da gerçekleştirilen kahvaltı programında konuşan İskenderun Kuyumcular, Saatçiler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Uğur Fırat, Ahilik’in önemine vurgu yaptı. Ellerinden geldiğince İskenderun halkına Ahilik kavramını aşılamaya çalıştıklarını kaydeden Başkan Fırat; “35. yılını kutladığımız Ahi Esnaf Bayramının başta ülkemize, şehrimize hayırlara vesile olmasını yürekten temenni ediyorum. Göreve geldiğimiz günden itibaren her fırsatta Ahi kavramını İskenderunlu hemşerilerimize duyurmaya çalıştık.

Tabii ki yeter mi yetmez, bizler ancak bu kadarını yapabiliyoruz. Bizden sonra öncülük yapmak isteyenlere buradan çağrımız, ahilik kavramını lütfen İskenderunlu hemşerilerimize daha çok aşılayalım.

Yapmış olduğumuz başkalarınca küçük olan, bizim gönlümüzce büyük olan Ahilik haftası etkinlikleri yaygın medyaya yansıdı. İskenderun isminin bu tür güzel etkinliklerle duyurulması bizim için iftihardır. İskenderun’un ismi hep kötü şeylerle mi duyurulacak? Ne yazık ki bizden başka bunu yapan yok arkadaşlar. İnşallah daha çok kişi sahiplenir bu güzel kültürümüzü” diye konuştu.

 

Daha sonra söz alan İskenderun İlçe Müftüsü Osman Şekerci de; “Ahilik deyip geçmemek lazım. Esnafın ruhu, esnafın özü, esnaflığın temel direği olan Ahilik Teşkilatının tarihsel süreci çok eskiye dayanıyor biliyorsunuz yeni bir kavram değil ahilik. Ahiliğin içerisinde dürüstlük var, sadakat var, birlik, beraberlik var, kardeşlik var, dayanışma var ve her şeyden daha önemlisi helal lokma, helal kazanç var. Dolayısıyla esnafın böyle bir kavram üzerinde bir araya gelmesine vesile olduğundan dolayı Uğur Fırat’a kuvvetli bir alkış istiyorum” şeklinde konuştu.

İskenderun Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Can Teymur ise; “Ben temsil ettiğim İskenderun Ortodoks Cemaati adına hepinizi içten sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Hakikaten hayatımızın içinde, yaşamın içerisinde, bizim ve birlikte olduğumuz toplumların içerisinde, hayatımıza renk katan, bulunduğumuz çatı içerisinde ve toplum içerisinde renk katan, büyük hizmetler veren şahsiyetler vardır. Bunlar bizim de gönül hanemizdedir. İşte Uğur Fırat abimiz hem o da başkanı, hem yaptığı sosyal faaliyetler, hem de çok değerli bir şahsiyet olarak bizimde kalbimizde ve gönlümüzdedir” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Saadet Partisi İskenderun İlçe Başkanı Halil İbrahim Çelik de burada olmaktan mutluluk duyduğuna işaret ederek tüm esnafların Ahilik Bayramını kutladı. Bu geleneğin yaşatılmasının önemine de değinen Çelik, bu anlamda Oda Başkanı Uğur Fırat’a şükranlarını sundu.

Konuşmaların ardından seçilen ahilere kaftanları giydirildi. Odanın 674 numaralı üyesi olan Mehmet Bahittin Güneç 1985 yılından bu yana dürüst ve doğru çalışmalarından ötürü Odanın Ahisi seçildi. 2005 yılından bu yana yine dürüst ve doğru çalışmalarından ötürü Fotoğrafçı Adil Köybaşı Yılın Usta Esnafı seçilirken, oda üyesi olmayan ancak kentimizin tanınan esnaflarından olan Şeref Plak olarak da tanınan Şerafettin Kaska ise 68 yıllık esnaflığı ve örnek davranışlarından ötürü Yılın Olgun Esnafı seçildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here