Vali Lekesiz, St. Pierre Kilisesinde İncelemelerde Bulundu

0
146

senpiyer kilisesi2Hatay Valisi Celalettin Lekesiz,  ilimizin önemli kültürel değerlerinden biri olan St. Pierre Kilisesi’nde devam eden ve tamamlanma aşamasına gelen restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

İncelemelere; İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ümmühan Eryurt, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Yatırım İzleme Müdür Vekili Mehmet Turgutlu, YİKOB Rehberlik ve Denetim Müdür Vekili Atilla Özcan ile yüklenici firmanın temsilcileri de katıldı.

İncelemeler sırasında ilgililerden bilgi alan Vali Lekesiz daha sonra yaptığı değerlendirmede, St. Pierre Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarının yaklaşık yüzde 85 oranında tamamlandığını kalan yüzde 15’lik kısımda ise çalışmaların devam ettiğini söyledi. Vali Lekesiz; “St. Pierre Kilisesi ve çevresinde yürütülen restorasyon çalışmalarında gelinen aşama memnuniyet verici. Neredeyse tüm eksiklikler önemli oranda giderildi. Tarihi Kilise değeri ile mütenasip bir hale gelmiş durumda. Restorasyonun tamamen bitmesiyle beraber tarihi Kilise ulusal ve uluslararası alanda konuklarını ağırlayabilecek bir duruma gelecek. Bu da ilimizin turizm rantabilitesini önemli oranda artıracak ve turizm değerine değer katacak. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

senpiyer kilisesi3

Vali Lekesiz, ilimizin önemli turizm değerlerinden olması nedeniyle biten bölümleri ile hizmete açılması hususunun, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşüldüğünü de sözlerine ekledi.

St. Pierre Kilisesi Restorasyon, Kaya Islahı ve Çevre Düzenleme Projesi kapsamında; kaya kırımı ve yüzey tıraşlaması, bulonlama yöntemi ile kaya sabitlenmesi, 992 metre çelik kuşak yapımı, 889 m2 falez yüzeyinin çelik ağla kaplanması, çatlaklara 45 m3 dolgu yapılması, 319 adet ankraj çubuğu ile sabitleme yapılması,450 m2 taş yüzeylerin temizliğinin yapılması, 21 m2 yonu taşı duvar yapılması, 388 m2 taş yüzeyde derz yapılması, muhdes eklentilerin kaldırılması, kilise üst örtü yalıtımı ve strüktürel sağlamlaştırma yapılması, mağara içi ve civarı aydınlatma ve güvenlik sistemlerinin yapılması, mağara içindeki mozaiklerin restore edilmesi, 28 küçük araç ve 5 büyük araç için otopark yapılması, 650 m2’lik bir ziyaretçi toplanma alanı oluşturulması gibi işlemler gerçekleştirildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here