Vakıflı Köyü Sakinleri, Ermeni Mahallesi Olmak İstemiyor

0
640

Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşecek olan Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı köyünde yaşayan Ermeniler, Ermeni mahallesi olmak istemiyor. 1939 yılından bu yana huzur içinde yaşadıklarını belirten Ermeniler, köylerinin tek olmasından dolayı çok sayıda turist çektiğini söylüyor.

Köy statüsünden çıkartılıp belediyenin bir mahallesi yapılması durumunda köylerine içkili restoranların, eğlence merkezlerinin kurulacağından endişe duyduklarını aktaran Kartun, “Çünkü yeni büyükşehir yasasıyla imar izini muhtarlardan alınıp belediye başkanlarına verilecek. Bu durum köyümüzün mistik havasını bozacak. Eğlence, cümbüş içkili bir ortama dönüştürecek diye korkuyoruz” dedi. Son 5 yıl içinde köylerinde içkili restoran açmak isteyen 10 kişinin müracaatını geri çevirdiklerini kaydeden Berç Kartun, artık müracaatları belediye değerlendireceği için bunun önüne geçemeyeceklerinden dert yandı.

Yeni yasanın uygulamaya girmesiyle ayrıca köylerindeki hazine arazilerinin muhtarlığın elinden alınacağını, mevcut kooperatiflerinin de kapanacağını hatırlatan Berç Kartun, böylece köyde organik tarım yapma çabalarının da sekteye uğrayacağını vurguladı.

Köy statüsünde kalmak istediklerini belirten Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, köylerine 1939 yılında devletin uyguladığı statüyü yeni büyükşehir yasasıyla da yapmasını istedi. Muhtar Kartun; “1939 yılında Musa Dağı eteklerine Ermeniler çekildiği için buralara göçmen getirilmiş. Vakıflı köyüne de göçmen getirilmesin diye özel bir kararname ile Vakıflı köyünden giden Ermeniler mallarını vakıf etmişlerdi. Böylece buraya göçmenlerin gelmesi engellemiş ve buradaki Ermenilerin huzurunun kaçmasına izin verilmemiş. 1939’da alınan bu önlem 2013’te de tekrarlanabilir” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here