Uzun Balina Açlıktan Ölmüş

0
516

dev balina3İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, geçtiğimiz günlerde İskenderun’da iskeleye vuran balina yavrusunun yapılan incelemesinde, açlık nedeniyle öldüğünün tespit edildiğini belirtti. Dereli, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun balina (Balaenopteraphysalus) türü yavrusunun İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde uzman öğretim görevlileri tarafından incelemesinin yapıldığını söyledi.

İskenderun’da 8 Ocak’ta limandan yayılan ağır kokunun araştırılması sonucu kıyıda bulunan ölü balina üzerinde uzmanların incelemesi tamamlandı Yavru balinanın iskeletinin sonraki nesillere aktarılabilmesi için gömüldüğünü belirten Dereli; “Yavru balinanın yapılan incelemesinde açlık nedeniyle öldüğünü tespit ettik. Balinayı sergilemek ve gelecek nesillere de gösterebilmek için gömmeye karar verdik. Yaklaşık bir yıl sonra gömdüğümüz balinanın iskeletini çıkarıp bunu Bilim Müzesi’nde sergilemeyi düşünüyoruz. Balinayı fakültemizin bahçesine gömdük” diye konuştu.

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan da balinanın yaklaşık 37 metreye kadar büyüyebilen bir tür olduğunu, neslinin ise tehdit altında bulunduğunu söyledi. Bu balinanın yaşamının büyük kısmını kutuplarda geçiren bir tür olduğunun da altını çizen Turan; “Bu tür, üremek için daha çok ılıman sulara geçmektedir. Sanırım bu dönemde de üremek için Akdeniz’e girmiş. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Arda Tonay başkanlığında yapılan nekropsis analizleri sonucu balinanın üzerinde birçok parazitler tespit edildi. İncelemede, yaklaşık 6 aylık bir yavru olduğunu da belirledik. Annesini kaybetmiş ve uzun süre aç kalınca vücut direnci düşmüş, vücudundaki parazitlerin de çoğalarak ölümüne neden olduğunu da tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Süt emme Dönemindeki Balina Annesini Kaybedince Beslenememiş

İstanbul’dan balina için İskenderun’a gelen Türk Deniz Araştırmaları (TÜDAV) Başkan Yardımcısı D. Arda Tonay, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yardımıyla bir kamyona yüklenen balinanın İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin bahçesinde incelendiğini vurguladı. 10.72 metre boyunda ve dört ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dişi uzun balinanın üzerinde çok sayıda dış parazit bulunduğunu belirten Dr. Tonay; “Çok bozulan 6 aylık yavrunun halen süt emme döneminde olduğunu gördük. Annesini kaybettikten sonra beslenemediği için geçirdiği sağlık sorunları nedeniyle ölmüş. Bu canlı Türkiye sularında 5. kez görüldü. 4’ü ölü olarak karaya vururken 1 kere canlı gözlemlendi” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here