Üreten Kadınlar, EXPO’dan Yer İstiyor!

0
69

HATMEK Kurslarına İlgi Yoğun!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın uğraşları sonucu Haziran 2016 tarihinde faaliyete başlayan İskenderun HATMEK, o tarihten bu yana aralıksız bir şekilde kurslarına devam ediyor. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği kurslar üretime katkı sağlarken, kadınlar ürettiklerini satabilecekleri yerler açılmasını talep ediyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a desteklerinden ötürü teşekkür eden kadınlar, EXPO’da kendilerine yer verilmesi halinde satış yapma imkanı bulacaklarını da dile getirdiler.

HATMEK İskenderun Sorumlusu Saadet Kılıçparlar, açıldıkları günden bu yana 283 kursta 9297 kursiyerin kurslardan yararlandığını, 3782 kursiyerin katıldığı bu kurslarda başarı sağlayarak MEB onaylı sertifika almaya hak kazandığını kaydetti.

Bugün itibariyle hali hazırda 10 kursta eğitimlere pandemi kurallarına uygun bir biçimde aralıksız olarak devam edildiğini ifade eden Kılıçparlar; “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’ne bağlıyız. Başkanımız Sayın Lütfü Savaş beyefendinin halkımıza kazandırmış olduğu eğitim kurumunda yaklaşık 3 yıldır görev almaktayım. Kurslarımız dil kurslarından tutunda, en sanatlarından, özel eğitim derslerine kadar devam etmekte. Biz bu anlamda İskenderun halkına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurslarımız ücretsizdir, MEB onaylıdır. Özellikle, 3500-4500 TL olarak değişen özel kurslara karşın, dil kurslarımız, diğer tüm kurslarımız gibi ücretsiz olarak verilmekte. A1, A2, B1’e kadar çıkabiliyoruz. Bu anlamda da birçok memnuniyet dönüşleri alıyoruz.

El sanatları kurslarımızda, başta annelerimiz ve pek çok vatandaşlarımız her şeyden önce psikolojilerinin düzeldiğini, beraberinde bundan kazanç elde ettiklerini ifade ediyorlar. Kadınlar bir şey ürettikçe mutlu oluyorlar. Ürettiklerini sergileyecek yerler arıyorlar, biz de Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Akşam saat 8’e kadar kurslarımız açık. Bütün halkımızı davet ediyoruz. HATMEK olarak, hizmet vermekten gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 21 yıldır Halk Eğitim Merkezi’nde, 3 yıldır da HATMEK’te görev yaptığını ifade eden Dikiş Öğretmeni Nuran Altun; “Dikiş öğrenmek isteyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Sabah 13, öğleden sonra 15 kursiyerimizle çalışıyoruz. Önce kendilerine dikiyorlar, onun mutluluğunu yaşıyorlar. Onlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz, birilerine dokunmak bizi mutlu ediyor. Aile bütçesine katkıları da oluyor, dışarıya dikiş yaptıklarını da söylüyorlar, bu da bizi mutlu ediyor. Şu anki kursumuz 253 saatlik bir kurs, onu tamamlayınca belge almaya hak kazanıyorlar” dedi.

Dikiş eğitimi kursiyerlerinden 59 yaşındaki Esma Aydınalp; “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a teşekkür ediyorum öncelikle. Saadet müdürümüze ve öğretmenimiz Nuran Hanım’a çok teşekkür ediyoruz. Dikiş öğrenmek için geldim, 59 yaşındayım. Boş oturmaktansa bir şeyler öğrenmek, üretmek istedim. Yazdan beri kursa devam ediyorum, kendime elbise, eşofman, pantolon diktim, severek giyiyorum diktiklerimi. Çocuklarıma ve torunlarıma da dikiyorum” şeklinde duygularını ifade ederken bir diğer kursiyer Eda Topalkara da; “Kasım ayında kursa başladım, düğme bile dikmeyi bilmiyordum. Burada hem kendi işlerimi halledebilecek hem de şunu da yapayım şunu da dikeyim dediğim ürünler ortaya çıkarabildiğim bir eğitim alıyorum. Bu fırsatı bize sağlayan Başkanımız Lütfü Savaş’a, Yöneticimiz Saadet hanıma ve son derece profesyonel bir eğitim veren Nuran hocamıza teşekkür ediyorum. İlk olarak kendime bir tunik diktim ve severek giyiyorum bir şey üretmiş olmanın keyfini yaşıyoruz” dedi.

Yazdan beri dikiş kursuna devam ettiğini belirten Kursiyer Dilber Kayış, dikiş kursunun psikolojisine çok iyi geldiğini kaydederek; “Doktora gitmek yerine artık burada psikolojimizi düzeltiyoruz. Bir şeyler öğrenmenin, yaratmanın zevkini yaşıyoruz” derken Selime Başkurt da; “Dikiş öğrenmek için iki aydır devam ediyorum. Evde boş oturmaktansa kendimi geliştirmek istedim. Kendi kıyafetlerimi dikiyorum, hocalarımız yardımcı oluyor. Lütfü Başkanımızdan burada bir yer açmasını istiyorum yaptıklarımızı satabilmemiz için. Yaptıklarımızı kime satacağız?” dedi.

Budanan Palmiyelerden Sepet Yapıyorlar

El Sanatları Eğitmeni Azize Alay da unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeniden gündeme getirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade ederek; “Sepet örücülüğü ile başladık. Arkasından eski bir sanat olan kağıt rölyef ile devam ediyoruz. 18 öğrencim bilfiil bu işi yapıyor” dedi.

Palmiye ağacından ürünler yaptıklarını da kaydeden Alay; “Öğrencilerimize hazır doneler verirken, doğadaki atıl olan ürünleri kullanmayı tercih ediyoruz. Palmiye özellikle bizim buranın bitki örtüsünde olan bir ağaç. Buranın yetkilileri ayda bir budama yapıyorlar. Budadıkları dalları Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alarak, Müdürümüz Saadet hanımın da yardımıyla alıyoruz. Öğrencilerimiz onlarla sepetler ve pek çok aksesuar işlediler. Hem doğaya dönüşüm sağlıyor, hanımlara da bir kazanç kapısı açmış oluyoruz. İlk başlarda çevremize satış yapıyorduk ama şu anda tıkandı. Bu işin içinde çok büyük bir emek ve özveri var. Bayanlarımız, buraya geliyor, bir şeyler öğreniyor, üretiyor. Satacak bir ortam olmalı. Büyük bir hevesle EXPO’yu bekliyoruz. İnşallah bize orada bir stant verilecek olursa onlar da bu ürünleri orada satmış olacaklardır diye düşünüyorum. Beklentilerimizi çok yüksek değildir herhalde” diye konuştu.

Kızını kaybettikten sonra girdiği depresyondan, HATMEk kursları sayesinde kurtulduğunu dile getiren Hatice Şepşül de; “Genç öğretmen bir kızımı kaybettim. Antidepresan içiyordum, hayata küsmüştüm. Azize hocamın sayesinde kendimi buldum. Azize hocam, Saadet Hanım burayı bana sevdirdi, antidepresanları bıraktım, çok mutluyum, Allah razı olsun. Burada üretim yapıyorum, para da kazanıyorum. Lütfü Başkanımız EXPO’da bize bir yer açarsa ben bu palmiyeleri hayata döndüreceğim söz veriyorum” dedi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here