Ünsal; “Nitelikli Eğitim, Nitelikli Öğretmenle Mümkündür!”

0
105

eğitim-sen açıklama24Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Öğretmenler günü nedeniyle yayınladığı mesajında nitelikli eğitimin nitelikli öğretmenle mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Ünsal mesajında, öğretmenlik mesleği açısından, uluslararası anlamda sadece 5 Ekim’in Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karşın, 12 Eylül sonrasında ilan edilen “24 Kasım Öğretmenler Günü”nün bugüne kadar öğretmenlerin en temel sorunlarının bile gündeme gelmediği ‘resmi bir gün’ olarak görüldüğüne işaret etti.

Ünsal; “Eğitim-Sen, yıllardır 12 Eylül zihniyetinin ürünü olan 24 Kasım’ı değil, dünya öğretmenlerinin evrensel mücadele günü olan 5 Ekim’i Dünya Öğretmenler Günü olarak kabul etmekte ve kutlamaktadır. Her fırsatta 12 Eylül ve darbelerle hesaplaştığını iddia eden iktidar ve yandaş sendikalar, yıllardır 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü olarak kutlamakta, öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir karşılığı olmayan övgüler dizip, gerçek sorunların üzerini örterek günü kurtarmaya çalışmaktadırlar.

12 yıldır tek başına iktidarda olan AKP’nin öğretmenlik mesleğinin taşıması gerektiği nitelikleri, iş yükünü, aldığı ücreti ve eğitim hizmetinin niteliğini en azından OECD ülkeleri düzeyine taşımak gibi bir hedefi olmamıştır. Eğitimde 4+4+4 dayatmasıyla zaten sorunlu olan eğitim sisteminde büyük bir alt-üst oluş yaratılmış, on binlerce öğretmen okul dönüşümleri sürecinde norm fazlası yapılarak mağdur edilmiş, fiilen sürgüne uğramıştır. Milli Eğitim Bakanlığı attığı her adımda, başlattığı her uygulamada öğretmenlerin, yardımcı hizmetli ve memurların daha fazla çalışabilmelerinin önünü açmak, birbiriyle rekabet eder hale getirmek için “kalite”, “rekabet”, “verimlilik” gibi piyasacı kavramlar eşliğinde gündeme getirilen eğitimde performans değerlendirme uygulamalarını adım-adım uygulamaya ve iş güvencemizin altını oymaya başlamıştır” dedi.

MEB’in, eğitime yönelik politika ve uygulamalardaki başarısızlığını sorgulamak yerine, rotasyon girişimleri ile bir kez daha öğretmenleri hedef aldığına da değinen Ünsal; “MEB’de şube müdürlüklerinden başlayarak okul müdürler ve müdür yardımcılarına kadar bütün eğitim yöneticilerine performansa dayalı çalışmaya bağlı olarak rotasyona uygulaması başlamıştır. Öğretmenler açısından tarihin en büyük sürgünü anlamına gelen ve on binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren, “öğretmenlere rotasyon” uygulaması için ilk adım atılarak, okullarda yeni ve kitlesel bir tasfiye için düğmeye basılmıştır. Eğitimde, hiçbir gerekçe eğitim emekçilerini okuttuğu öğrencisinden, oturduğu mahallesinden kopararak, zorla başka bir işyerine göndermesini haklı çıkaramaz. 4+4+4 sonrasında okul dönüşümleri ile mağdur edilen öğretmenler, bu kez de rotasyon dayatması ile tehdit edilmekte, görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmaları engellenmektedir” diye konuştu. Ünsal açıklamasında ayrıca öğretmenlerin sorunlarını ve taleplerini de sıraladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here