Uluslararası Toplum Bu Drama Kayıtsız Kalmamalı!

0
112

kamp inceleme1Bakan Ergin, İnsan Hakları Komiseri İle Birlikte Mülteci Çadırını Ziyaret Etti

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, ülkelerinde çıkan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Altınözü ilçesindeki Tekel Konaklama Merkezi’nde kalan Suriyelileri ziyaret etti. Ergin ve Muiznieks, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ile geldiği merkezde, Kaymakam Ali Arslantaş ve merkez yetkilileri tarafından karşılandı.

Merkezdeki toplantı odasında Suriyeli yetkililerle basına kapalı görüşen Bakan Ergin, Muiznieks ve Vali Lekesiz, daha sonra çadırları gezdi. Mozaik, el sanatları ve gitar kursundaki öğrencileri ziyaret eden Bakan Ergin, Muiznieks ve beraberindekiler, Suriyeli öğrencilerin söylediği Türkçe ve İngilizce şarkıları dinledi. Anaokulu öğrencilerini de ziyaret eden heyet, çocuklara hediye verdi.

kamp inceleme2

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Ergin, Suriyelilerin 3 yılı aşkın süredir Türkiye’de olduklarını ve burada üçüncü kışı geçirdiklerini söyledi. Suriyeliler için Avrupa’dan maddi yardım isteyip istemedikleri yönündeki soruyu yanıtlayan Bakan Ergin; “Türkiye’nin yapmış olduğu katkılar yanında farklı konvansiyonlarda gelen kısmi yardımlar var ama bunlar bütün içerisinde çok kayda değer şeyler değil. Bizim esas talebimiz, uluslararası toplumun bu yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmaması, Suriye’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve insanların ölmesi, kanlarının, canlarının sürekli kayba uğraması, bütün bunlara karşı uluslararası toplumun daha duyarlı olması, bu konu üzerinde daha fazla yoğunlaşması. Beklentimiz budur” dedi.

Yararlı bir ziyaret olduğunu belirten Ergin; “Temenni ediyoruz ki, bir an önce komşu, kardeş coğrafyada yaşanan ıstıraplar sona ersin, burada huzur, barış hakim olsun. Bunun temel şartı da insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğüne dayalı adil bir yönetimin iş başına gelmesidir. Temenni ediyoruz, bu Suriye‘de sağlanır ve burada evinden, toprağından, köyünden kopup buralara sığınmak zorunda kalanlar bir an önce kendi topraklarına giderek can emniyetinin olduğu ortamda yaşama zemini bulabilir, bunu arzu ediyoruz” dedi.

kamp inceleme3

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ise Yunanistan, Danimarka, Ermenistan ve Sırbistan’a gittiğini ve buralarda kalan  mültecileri gördüğünü, bundan sonra da Bulgaristan ve Almanya‘ya gideceğini kaydetti.

Uluslararası standartlara göre buradaki koşulların gayet iyi olduğunu dile getiren Muiznieks; “Konuştuğum kişiler herhangi bir şikayette bulunmadı. Başlarının üzerinde bir çatı var, ısınıyorlar, kıyafetleri, yiyecekleri var ve sağlık, eğitim imkanları var. Bunlar en önemli şeyler zaten. Burada temel sorun şu şekilde, diğer ülkeler, Suriye’deki duruma ve oradan kaçan insanların duruma gözlerini kapatıyorlar. Benim şimdiki görevim, burada olanları daha iyi bir şekilde aktarmak ve diğer Avrupa ülkelerini daha fazla şey yapmaya zorlamak veya daha fazla şey yapacak şekilde utandırmak istiyorum. Çünkü Türkiye, gerçekten çok iyi bir örnek oluyor diğer ülkelere. Diğer ülkelerin de Türkiye’nin yaptığı gibi Suriyeli mültecilere kollarını açması gerekiyor” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here