“Ülkemizdeki 900.000 Suriyeli İçin Bu Güne Kadar Ne Kadar Masraf Yapılmıştır?”

0
86

refik eryılmaz15CHP’li Vekil Eryılmaz, Ülkemizdeki Suriyelilerin Durumunu Meclise Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz, ülkemizde bulunan Suriyeli sayısı, ülkemiz içindeki kontrolsüz dağılımı ve Suriyelilere sağlanan üstün ayrıcalıkları TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Eryılmaz, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, Ülkemizde toplam 900.000 Suriyelinin barındığını bunlardan 224.000’inin çadır kentlerde kaldığını ve geriye kalan yaklaşık 676.000 kişinin ise değişik şehirlerde ikamet ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Eryılmaz; “AFAD başkanı açıklamalarında ayrıca, kamplarda yer alan Halk Eğitim Merkezlerine bağlı 170’e yakın meslek kursunda 40.000 Suriyeliye sertifika verildiğini, Suriyelilere yardım yapılması konusunda son zamanlarda şehirlerde çalışmalara başlanıldığını ve bu çalışmalara Belediye ve Valiliklerin öncülük ettiğini de ifade etmiştir” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz,  bu çerçevede ülkemizde bulunan Suriyeliler ile ilgili şu soruları sordu;

Güvenlik Araştırmaları Yapılmış mıdır?

 “1. Ülkemizdeki Suriyelilerin 224.000’i kamplarda kaldığına göre kamplarda kalmayan 676.000 Suriyeli hangi illerimizde hangi sayıda ikamet etmektedir? Değişik illerimizde ikamet eden Suriyelilere yönelik güvenlik araştırması yapılmış mıdır? Değişik tarihlerde karıştıkları bir takım hırsızlık, yaralama ve öldürme olayları dikkate alındığında, kontrolsüz bir şekilde değişik illerde ikamet etmeleri kamu güvenliği açısından bir tehdit oluşturmuyor mu?

2. Kamplarda yer alan Halk Eğitim Merkezlerine bağlı 170’e yakın meslek kursundan 40.000 Suriyeliye sertifika verildiğini açıkladınız. Sertifika alan bu insanlarla ilgili nasıl bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz? Sertifika alan Suriye vatandaşlarını işe yerleştirmeyi düşünüyor musunuz? Yerleştirmeyi düşünüyorsanız hangi kurumlara ve hangi yasal mevzuata göre istihdam edeceksiniz?

3. Suriyelilere yardım konusunda şehirlerimizde ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Bu çalışmalara Belediye ve Valilikler nasıl bir katkı sunmaktadır? Belediye ve Valilikler bu yardım çalışmalarını hangi yasal mevzuata göre gerçekleştirmektedir? Tarafınızdan Valilik ve Belediyelere bu konuyla ilgili herhangi bir talimat gönderilmiş midir?

4. Ülkemizde bulunan 900.000 Suriyeli için bu güne kadar ne kadar masraf yapılmıştır? Bu harcamalar devletin hangi kaleminden ve hangi yasal mevzuata göre yapılmıştır?

Yurtdışından Yardım Yapılmış mıdır?

5. Ülkemizde bulunan Suriyeliler için yurtdışından herhangi bir ülke ya da kurum ve kuruluştan yardım yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi ülke veya kurumdan ne miktarda ve hangi yolla yapılmıştır? 6. Son üç yılda kaç Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verilmiştir? Hâlihazırda vatandaşlık başvurusu yapan Suriyelilerin sayısı ne kadardır?

7. Son üç yılda toplam kaç Suriyelinin üniversitelerimize kaydı yapılmıştır? Kayıtlar hangi yasal mevzuata dayandırılarak yapılmıştır? 13.05.2014 tarihi itibariyle üniversitelerimizde öğrenim gören Suriyeli sayısının üniversitelere göre dağılımı kaçtır? Üniversiteye kabul edilenlerin harç, barınma, yemek, sağlık ve diğer harcamaları kim tarafından karşılanmaktadır?”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here