Türkiye’nin Yaklaşık %40 Ayakkabı İhtiyacı Hatay’dan Gideriliyor

0
91

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay vali yardımcıları ve çok sayıda ilçe kaymakamı, Antakya eski tabakhanede bulunan ayakkabıcıları ziyaret etti. Ayakkabıcılığın satışı ve üretimi hakkında Hatay Esnaf Sanatkârları Odaları Birliği (HESOB) başkanı Kadir Teksöz ve Ayakkabıcılar Odası başkanı Gökhan Oral’dan bilgi alan Vali Lekesiz, ayakkabı yapılan atölyeleri gezdi.

Ziyaret esnasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında açıklama yapan HESOB Başkanı Kadir Teksöz, her zaman esnaf ve sanatkârın yanında olan ve sıkıntılarını kendi sıkıntısı gibi gören çözüm yolları arayan Vali Lekesiz’e bu öz verili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral ise yaptığı açıklamada, Antakya’da toplam üretim yapan 650 atölyenin bulunduğunu ve günde 50 bin çift ayakkabı üretildiğini kaydetti. Türkiye’nin yaklaşık %40 ayakkabı ihtiyacının Hatay’dan giderildiğinin altını çizen Oral, on bin işçinin bu sektörde çalıştığını dile getirdi.

Tanınmış markalara ayakkabı üretildiğini ve Türkiye’nin her tarafına verildiğini söyleyen Oral; “Hatay bu üretime ve ihracata rağmen ciddi marka çıkaramamıştır. Bu sektörün Hatay’a sağladığı ekonomik katkının yanında birde işsizliği çok önemli seviyede düşürmüştür. Devletin desteği ile bu sektörü daha ileriye taşımak için çalışacağız” dedi. Çok sayıda ülkeye ayakkabı gönderildiğini ve bu gelişmeyi daha iyi yerlere taşımak için çaba gösterdiklerini dile getiren Oral, fakat yer sıkıntısı yaşadıklarını bu yüzden daha geniş kapsamlı bir üretim ve marka oluşturma sorununu çözemediklerini söyleyerek, yapılacak olan Ayakkabıcılar sitesi ile bütün bu sorunların üstesinden gelinebileceğini dile getirdi.

İki yüz dönüm üzerine kurulacak Ayakkabıcılar sitesi ile Hatay’ın kendi ayakkabı markasını oluşturabileceğini ve daha kapsamlı bir çalışma ile Türkiye’nin yarısında fazlasına ayakkabı satabilecek ve ihracatta satışı kat ve kat arttırabileceğini söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, Hatay’da ayakkabıcılığın ciddi bir sektör olduğunu ve bununda farkında olduklarını ifade ederek, bu sektörün daha iyi bir noktaya gelebilmesi için çaba gösterdiklerini ve göstermeye devam edeceklerini vurguladı.

Vali Lekesiz ve beraberindekiler, HESOB Başkanı Kadir Teksöz ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral öncülüğünde ayakkabı yapım atölyelerini gezerek, kademeli bir şekilde ayakkabının yapımını gördüler.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here