Türkiye’nin Tek Ermeni Köyünü Kadınlar Kalkındırıyor

0
329

vakıflı köyüSabancı Vakfının Fark Yaratanı Vakıflı Köyündeki Kadınlar Oldu

Toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatan Sabancı Vakfının yeni Fark Yaratan’ı, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan, nüfusu ve geliri azalan Vakıflı Köyü’nde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu.

Fark Yaratanlar programı, yapılan çalışmaların kısa videolarının, Sabancı Vakfı tarafından hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasını, izleyenlere ilham vermesini, böylece toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalmasını amaçlıyor.

Vakıflı Köyü Kadınları Köyleri İçin Üretiyor

Vakıflı Köyü Kooperatifi 2004 yılında kuruldu. 2005 yılında Kadınlar Kolu’nun kurulmasıyla kooperatifin çalışmaları hareketlenmeye ve çeşitlenmeye başladı. 5 kadınla kurulan kooperatifin kadınlar kolunda bugün 27 kadın çalışıyor. Kadınlar; evlerinde ürettikleri reçel, defne sabunu, meyve suyu, defne yağı, nar ekşisi ve 17 çeşit likörü köydeki kilisenin bahçesinde, köyün çay bahçesinde ve İstanbul Kurtuluş’taki küçük şubelerinde satıyorlar. Satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 80’i üreticinin olurken, yüzde 20’si ile kooperatife katkı sağlanıyor. Turizm mevsiminin başladığı Nisan ve Mayıs aylarında, Vakıflı Köyü Kooperatifi için üretim yapan bir kadının geliri 1000 TL’ye kadar yükselebiliyor.

Kooperatif, elde ettiği gelir sayesinde köydeki vakıf arazilerini kiralayarak organik tarıma da başladı. 39 hanede 150 kişinin yaşadığı Vakıflı Köyü’nün tek gelir kaynağını, organik tarım ve turizm oluşturuyor.

Vakıflı Köyü Kooperatifi’nin fark yaratan hikâyesi, 5 Nisan 2013 Cuma gününden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayınlanacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here