Türkiye İşçi Partisinden Selahattin Çolak Hakkında Suç Duyurusu

0
48

31 Mart Yerel Seçimlerinde Hassa Belediye Başkanlığına seçilen Ak Partili Selahattin Çolak’ın, seçim gecesi Alevi ve Samandağlı vatandaşları hedef alan tehditvari sözlerine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay ve Türkiye İşçi Partisi Defne İlçe Başkanı Çetin Yalçınkaya, İskenderun Belediye Başkan Adayı Av. Ali Avcı ve Arsuz Belediye Meclis üyesi adayı Av. Ozan Sabahoğlu, Samandağlı Alevi yurttaşlarımıza yönelik kullandığı ayrımcı söylemlere karşı halkı kin ve düşmanlığa tahrikten Çolak hakkında suç duyurusunda bulundu.

Antakya Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusunun gerekçesinde şu ifadelere yer verildi;

“Siyasetçilerin, toplumun değer yargılarına önem vermesi, bütünleştirici olması, etik bir anlayışla ve dikkatle hareket etmesi, düşünce ve fikirlerini beyan ederken toplumu rahatsız edici kelimelerden uzak durması gerekmektedir. Ama maalesef görüyoruz ki; Hassa Belediye Başkanı yaptığı konuşma sırasında ‘içimizde de Samandağlılar var, onlara da yazıklar olsun’, ‘Samandağ’ın Alevisi affedersin blok gidiyor’ gibi söylemlerde bulunarak halkımızı ötekileştiren bir dil kullanma cesaretini göstermiştir.Bu söylem sadece halkımıza değil, halklarımızın kardeşçe yaşamasına yapılan bir saldırı niteliğindedir.

Tüm toplumlarda din ya da mezhep taşıdığı hassasiyet gereği sürekli korunması gereken kavramlar olarak görülmüşlerdir. Bu hassasiyetimizi görmezden gelen Hassa Belediye Başkanı Salahattin Çolak’ın sarf ettiği bu ötekileştirici ve nefret içerici söylemin karşısında olduğumuzu ve bu tarz söylemlerin her zaman karşısında olmaya devam edeceğimizi, bu hukuki süreci başlatmakla beraber bu sürecin takipçisi olacağımızı bildirmek isterim.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) m.216’da Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu düzenlenmiştir. Maddenin ikinci fıkrasına göre ‘Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, irk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yine aynı maddenin üçüncü fıkrasında ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ denmektedir. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır (TCK m.218).

Nitekim AYM; İhsan Taş kararında, başvurucunun sosyal medya paylaşımlarında geçen uyduruk din”, ‘Müslümanlar maldır istisnası yoktur’, ‘İslam ilkel ve vahşi bir inançtır’, ‘her Müslüman potansiyel bir katildir’ şeklindeki ifadeleri, ‘İslam dinine ve Müslümanlara yönelik incitici ve hatta şok edici yorum ve değerlendirmeler değil İslam dinine ve Müslümanlara yönelik çirkin saldırılar’ olarak değerlendirmiştir (Ihsan Taş, B. No:2014/11255,21/11/2017,§ 45).

Yukarıda yaptığımız açıklamalar, Türk Ceza Kanunu ve AYM kararı doğrultusunda iş bu dilekçeyi başsavcılığınıza verme zaruretim doğmuştur.

SONUÇ VE ISTEM: Yukarıda arz edilen nedenlerle yeni seçilen Hassa Belediye Başkanı Salahattin Çolak hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederiz.” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here