TÜDKİYEB Genel Başkanından Kurbanlık Açıklaması

0
28

Nihat Çelik; “Küçükbaş kurbanlık canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 lira bandında… Sosyal Belediyecilik anlayışı gereği kurbanlık satış yeri için kira bedeli alınmamalı”

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Haziran ayının sonunda idrak edilecek olan kurban bayramı için birtakım açıklamalarda bulundu. Çelik, küçükbaşta kurbanlık arzında bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek; “Kurban Bayramı için vatandaşlarımızın ihtiyacını giderecek kadar küçükbaş hayvan varlığımız fazlasıyla mevcuttur. Dolayısıyla kurbanlık küçükbaş hayvan arzında herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Geçen yıl ülke olarak yaşadığımız gerek pandemi şartlarına, gerekse Rusya Ukrayna savaşının tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizi de ekonomik anlamda olumsuz etkilemesine rağmen 2,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kurban edilmiştir. Bu bayramda da yine vatandaşlarımızın küçükbaş hayvana yöneleceklerini öngörüyoruz“ ifadelerini kullandı.

Küçükbaş Kurbanlık Canlı Kilogram Fiyatı 120-150 Lira Bandında…

Kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatlarının vatandaş nezdinde büyükbaşa göre daha uygun olacağına işaret eden Çelik; “Kurbanlık fiyatlarında coğrafi bölgelerimize göre hatta aynı bölgenin içerisinde bulunan illere göre farklılıklar görülebilir. Şu an itibariyle genel anlamda kurbanlık vasfına haiz küçükbaş kurbanlıkların canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 lira bandındadır. Hayvanın yağlı kuyruklu veya ince uzun kuyruklu olmasına göre bu fiyatlarda farklılık görülebilir.

Küçükbaşta canlı hayvan fiyatlarına adet bazında baktığımızda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz. Ancak burada da hayvanın cüssesine göre ya da fazla kilolu olmasına göre fiyatlarda farklılık olabileceğini söylemek durumundayız. Sonuç itibarıyla büyükbaş kurbanlık fiyatlarının oldukça yüksek olması vatandaşlarımızı bir hayli zorlayacağından küçükbaş hayvan onlar için çok daha cazip olacaktır“ dedi.

Sosyal Belediyecilik Anlayışı Gereği Kurbanlık Satış Yeri İçin Kira Bedeli Alınmamalı…

Kurbanlıklarını satmak isteyen yetiştiricilerin belediyelerin belirlediği kurban satış yerlerine yüksek meblağlarda kira bedeli ödediğine dikkat çeken Çelik; “Yetiştiricilerimizden istenilen kurbanlık yeri kira bedelleri oldukça yüksek olmakla birlikte bu miktarlar yetiştiricilerimize maddi külfet getirmektedir. Bazı Belediyelerimiz sosyal belediyecilik anlayışı gereği satış yerlerini yetiştiricilerimize ücretsiz tahsis etmektedir. Bu uygulamayı yapan belediyelerimize sektörümüz ve yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyoruz. Çok zor şartlarda yüksek maliyetlere rağmen üretmeye çalışan yetiştiricilerimize maddi anlamda destek olunması bakımından tüm belediyelerimizin sosyal belediyecilik anlayışına uygun hareket ederek kurbanlık satış yerleri için kira bedeli almamalarının bayramda yapacakları en güzel hizmetlerden biri olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Kurban Görülerek Seçilmeli, Kesilerek İhtiyaç Sahipleriyle Paylaşılmalı…

Genel Başkan Çelik, kurban ibadetine ilişkin vatandaşlara bir çağrıda bulunarak; “İslam âlemine özgü olarak her yıl idrak ettiğimiz kurban bayramlarında esas olan kurbanı kesmek ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmaktır. Kurbanın ruhunda, maneviyatında bu vardır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bizzat kurbanlıklarını görerek, seçerek almaları ve dini kurallar çerçevesinde keserek ya da kestirerek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaları emredildiği şekliyle bu ibadetin yerine getirilmesinin bir gereğidir. Nitekim Peygamber efendimiz, kurban meşru kılındıktan sonra her yıl bizzat kurban kesmek sureti ile bu ibadeti yerine getirmiştir. Ayrıca kurban kesecek olan vatandaşlarımızın yaşadığımız depremlerden etkilenen binlerce insanımızı gözeterek onlarla paylaşması güzel ve yerinde bir davranış olacaktır” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here