TransAnatolia, Hatay’dan Start Alacak

0
61

TransAnatolia Macerası 12. Yılında Hatay’da!

Dünyanın en büyük ve zorlu rally/raid yarışlarından TransAnatolia, 12. yılında Hatay’dan start almaya hazırlanıyor. 20 Ağustos’ta Hatay EXPO alanından start alacak heyecan dolu yarış, 27 Ağustos’ta Eskişehir’de sona erecek.

İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada yaşadığı, kadim şehrimiz Hatay’dan start alacak TransAnatolia’nın tanıtım toplantısı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın katılımıyla Antakya EXPO Alanında gerçekleştirildi.

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, TOSFED Başkan Vekili Nisa Ersoy, TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, Sportif Direktörü Orhan Çelen, ralli yarışlarında yol notları denince dünyada akla gelen ilk isim olan Jordi Arcarons’un da yer aldığı toplantıda yarışlar hakkında bilgiler verildi.

Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş; “TransAnatolia yarışları, EXPO 2021 alanından başlayıp, köprüden devam edip daha sonra 17 şehri geçip Eskişehir’de sonuçlanacak Türkiye’nin en önemli organizasyonu. Bu yıl 13. Yapılacak. Bu organizasyona destek veren ve yarışacak olan herkese teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Kazasız belası menzile varmalarını ve hakkedenin centilmenlik çerçevesi içerisinde kazanmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Yarışın ilk etabına oğlu ile birlikte katılacağını da söyleyen Savaş, daha sonra aracı başka bir ekibe teslim edeceğini kaydetti.

TOSFED Başkan Vekili Nisa Ersoy da, Hatay’da çok sıcak karşılandıklarını, gösterilen ilgiden dolayı mutluluk duyduklarını dile getirerek; “Biz Otomobil Sporları Federasyonu olarak farklı branşlarda sportif organizasyonlar yapmak, yeni yetenekler keşfetmek üzere bir yol haritasına sahibiz. Bunların içerisinde bizim için özel olan bazı yarışlar var. Bunlardan bir tanesi TransAnatolia. Çok uzun bir zamandır yapılan ve özellikleri olan bir yarış. Sadece sportif organizasyon olarak bakmak yeterli değil. TransAnatolia geçtiği yerler itibariyle o bölgenin coğrafyasını, kültürünü, yemeğini, insanını tanıtan, bir nevi ülkenin turizmine ve tanıtımına hizmet eden bir organizasyon. Bu anlamda bizim için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

12 yıldır bu organizasyonu Türkiye’de gerçekleştirdiklerini kaydeden TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar da; “TransAnatolia Macerası 12. Yılında Hatay’da! Biz her sene nereden başlayalım, nereleri tanıtalım diyoruz. Hatay bu seneki hayalimizdi. Valimiz, Belediye Başkanımız ve EXPO sayesinde bu hayali gerçekleştirdik. TransAnatolia bir yarış ama aynı zamanda bir turizm aktivitesi. Biz her sene farklı rotalarda bu yarışı yapmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin tanıtımı bizim için önemli. Çok büyük bir organizasyon, yaklaşık 700-1000 kişiyi 7 gün süresince 3000 km’ye yakın dağlarda taşıyoruz. Bu nedenle bütün destekçilerimize teşekkür ediyorum. TransAnatolia’nın benzerleri dünya genelinde çok fazla yok, yarışa bütün arazi araçları katılabiliyor. Hem profesyonellerin, hem amatörlerin içerisinde yer alabileceği kategoriler mevcut. Hep beraber 20 Ağustos’ta buradan start verip, Eskişehir’e kadar takip edeceğiz” dedi.

Sportif Direktörü Orhan Çelen ise; “2010 senesinde TransAnatolia için yola çıkarken hedefimiz Türkiye’nin doğasını,  kültürünü, tarihini tanıtmaktı. Ve bu zaman içerisinde yarışmamızın mottosu haline geldi. Bu motto Hatay’ın zenginlikleri ve mottosuyla birebir uyuşuyor. Bu yüzden bu sene Hatay’dan start alacak olmamızdan dolayı son derece mutluyuz. Rally raid yarışları uzun soluklu, 3000 km’ye varan parkurlarda yapılan yol dışı yarışıdır. Arazide hareket etme kabiliyetine sahip her türlü aracın katılabildiği bir yarıştır” dedi ve bu yıl ki rotalarından söz etti.

Yarışların seremoni startının 20 Ağustos 2022 tarihinde EXPO Antakya Alanından verileceğini kaydeden Çelen, şehir içinden geçecek bir parkurla bir seyirci etabı gerçekleştireceklerini ve 21 Ağustos sabahı erken saatlerde TransAnatolia’nın Hatay’dan start alacağını ifade etti.

Jordi Arcarons’un 20 günlük süreçte, yarış rotasını kitap haline getireceği, yarışmacılara verilecek yol notlarını hazırlamak için Hatay’dan yola çıkacağı da belirtildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here