Trafik Sorunu Vahim Değil, Sadece Aksaklıklar Var!

0
266

İskenderun Kent İçi Ulaşım-Trafik Planı Toplantıyla Tanıtıldı

İskenderun Belediyesi tarafından Boğaziçi Proje Mühendisliğine yaptırılan “Kent içi Ulaşım-Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama Projeleri”nin hazırlanma çalışması tamamlandı. 10 aylık çalışmanın ardından hazırlanan proje dün İskenderun Belediye Meclis salonunda tanıtıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Yusuf Civelek; “Her yapılan yatırım ve kararlardaki ilkemiz ileriye dönük bizden sonrakilere yol haritası çizerek gitmektir. Kent birinci derecede insan içindir. Yayalara öncelik veren, yaşamı kolaylaştırmaya dönük yapılanma olmalıdır. Kentte önemli olan insanın mutlu yaşam sürmesi” dedi. Belediyeler ne kadar güçlenirse demokrasinin o kadar yerleşip güçleneceğini vurgulayan Belediye Başkanı Civelek, memlekete sahip çıkmanın önemine değindi. Her yeniliğin biraz sabır istediğini belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, zahmetli ancak zorunlu olan altyapı çalışmasını buna örnek verdi.

Toplu Taşıma Çok Önemli…

Bilgilendirme toplantısına bir sunum yapan Boğaziçi Proje Mühendislik Plan ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü (Şehir ve Ulaşım Planlama Uzmanı) Hacı Karakuş, toplu taşımanın çok önemli olduğunu belirterek; “Toplu taşımayı iyileştirmediğimiz sürece hiçbir şekilde karayolu çözümleri amacına ulaşmayacaktı. Toplu taşımayı ayrı başlıkta inceledik, raporlama ve öneriler geliştirdik” diye konuştu.

Yaya ve bisiklet yolunun ayrı başlıkta incelendiğini anlatan Karakuş,  kent merkezlerine ulaşımın insan ve toplu taşıma odaklı yapılmasıyla verimliliğin arttırılacağını ifade etti. Londra’nın kent merkezine toplu taşıma ulaşımın yüzde 92 oranında olduğunu, bugün en iyi kentimizde bu oranın yüzde 50’lerin altında bulunduğunu belirten Karakuş; “Her kentin kendine göre merkezi vardır. Ölçek ne olursa olsun kent merkezi her zaman problem yaşayacaktır. İskenderun’da trafik sorunu vahim denecek kadar yok! Sadece aksaklıklar var” dedi.

Emniyet ve Belediye ile ortak çalışma yapıldığını da belirten Karakuş; “İyi bir çalışma ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu dönem ve bundan sonraki dönemlerde uygulanabilecek koridor projesidir” diye konuştu. Şehir ve Ulaşım Planlama Uzmanı Hacı Karakuş, yaya, bisiklet, otopark politikaları dışında belediyede bir takım eğitimler verildiğini ve devam ettiğini de vurguladı.

Şehit Pamir Caddesi Yaya Olarak Düzenlenmeli!

Trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay ise Şehit Pamir Caddesinin önemli kısmının yaya olarak düzenlenmesinin uygun görüldüğünü belirterek; “Ulucami Caddesi denize doğru değil güneye doğru, Raifpaşa Caddesi kuzeye doğru değişmesi uygun görülmüştür” dedi. Kavşak ve koridor düzenlemelerini de anlatan Kınay, otopark düzenlemelerinin bir kentin özellikle kalkınmakta olan ülkelerin sorunu olduğunu söyledi.

Trafik sorununun kentlerde otomobil sayısına bağlandığına dikkat çeken Kınay, kentleri yayalara göre düzenlemek gerektiğini vurguladı. Kınay; “Otopark üretmekle sorun çözülemiyor. Gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi politikalar yapacağız. Kent merkezi gelişme alanı ve konut alanı diye kademelendirdik. Kent merkezi Ziya Gökalp Caddesi, Namık Kemal Caddesi, Ulucami Caddesi ile çevrili alan kent merkezi, Mithatpaşa, İsmet İnönü, D-817 caddesi ve Tayfur Sökmen Bulvarını kent gelişme alanı olarak ifade ettik. Kent gelişme alanı kent merkezinin devamı olacaktır. Kent merkezinde otoparktın tamamen kaldırılmasını öneriyoruz. Otopark var oldukça araçların kent merkezine daveti anlamına geliyor” dedi.

Toplu taşıma sisteminin de değerlendirildiğini ifade eden Trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay, İskenderun’da toplu taşıma oranının düşük olduğunu belirtti. Toplu taşıma yolcu sayısını nasıl artırılacağı ve kent merkezinin trafikten korunması konularına değinen Kınay; “İnsanlar kent merkezine çok özgürce aracıyla geliyorsa toplu taşımaya binmez. Kent merkezini otomobil trafiğinden arındırmak lazım” dedi. Kınay, projede özellikle Şehit Pamir Caddesinin aşamalı olarak yayalaştırılmasının önerildiğini ifade etti.

Kavşaklarda düzenlemelere değinen Grup Müdürü (Güzergâh ve Trafik Proje Yürütücüsü-Proje Mühendisi) Özkan Hayta’da; “AVM önünde katlı kavşak olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölgeyle ilgili oluşturduğumuz raporun içinde üç alternatif var. Üç alternatiften biri hemzemin, iki tanesi de alt ve üstgeçit olmak üzeredir. Alternatiflerimiz raporda bulunmaktadır” dedi.

Katılımcılara kokteyl için verilen aranın ardından, devam eden toplantının bitiminde söz alan katılımcılar görüşlerini bildirdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here