TEDAŞ’ın Mahkemeye İtirazı Kabul Edilmedi!

0
395

Tüketici Heyeti, Vatandaşın İtirazı Sonunda TEDAŞ’ı Haksız Buldu

İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, “Tüketici Mahkemesi” sıfatıyla TEDAŞ aleyhine bir karar verdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)’tan, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı vasıtasıyla faturalardaki kesinti bedellerinin geri iadesini istedi. Bu itsek üzerine TEDAŞ Mahkemeye itiraz davası açsa da dava sonucunun TEDAŞ aleyhine verildiği öğrenildi.

İskenderun’da bir vatandaş, bugüne kadar kaçak elektrik kullanmadığı ve faturalarını günü gününe ödediği halde, elektrik faturalarında Kayıp-Kaçak (K/K) Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli ve Per. Sat. Hiz. Bedeli gibi birçok bedelin neye istinaden alındığını sorgulamak adına bir dilekçe yazarak TEDAŞ’a gönderdi ve bu bedellerin tarafına iade edilmesini talep etti.

TEDAŞ’tan gelen yazıda ise; ortalama enerji alım birim fiyatı üzerinden kayıp/kaçak bedelinin hesaplanmakta ve hesaplanan kayıp/kaçak birim fiyatlarının tek ve çok zamanlı tarifelere aynen yansıtılmakta olduğu belirtildi. Bu doğrultuda şirket tarafından tüketicilerden alınan K/K Bedelinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 29.09.2011 tarih ve 3443 sayılı kurul kararı ile onaylanan ve 01.10.2011 tarihinden itibaren geçerli olan tarifelerde de yer aldığı açıklanırken, kanun gereği bu tarifeleri tüm elektrik dağıtım şirketlerinin uygulamak zorunda olduğu kaydedildi.

Gelen bu yazı üzerine vatandaş ‘kesinti bedellerinin haksız yere kesildiği, kesintilerin ilk tarihten itibaren hesaplanarak tarafına iade edilmesi gerektiği’ şeklinde itiraz dilekçesi ile İskenderun Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığına başvurarak, hakkını burada aramaya karar verdi.

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı da ‘Bu uygulama, kaçakla mücadeleyi zaafa uğratıp, kaçak kullananı ödüllendirirken, yasal kullanan tüketiciyi kullanım oranında haksız olarak cezalandırmaktadır’ ifadeleri ile tüketicinin haklı olduğuna karar verdi. Heyet 13.04.2012 Tarih ve 2012/223 Sayılı kararıyla, bedellerin hukuka uygun olmadığı hükmüne vardı. Kesinti toplamının tüketiciye iadesini belirterek, alınan kararı da TEDAŞ’a tebliğ etti.

Bunun üzerine TEDAŞ’ta, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığının 13.04.2012 Tarih ve 2012/223 Sayılı kararının kaldırılması ve iptali istemiyle, vatandaş hakkında İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak karşı bir dava açtı.

Tüketici Mahkemesi sıfatıyla davaya bakan İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de duruşma sonunda 2012/507 esas sayılı TEDAŞ tarafından açılan bu davanın reddine ve kesin hükmüne karar verdi. Davanın vatandaş lehine sonuçlanmasının ardından TEDAŞ’ın nasıl bir yol uygulayacağı ise merak konusu oldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here