Taksiciler İsyanda!

0
161

Mazota gelen zamların yanı sıra, taksi ana renklerinin ve şerit renklerinin değiştirilmesi ile ilgili karar alınması taksici esnafını isyan ettirdi.

Son aylarda mazot fiyatlarına gelen zamlara rağmen dört yıldır taksimetre ücretlerinde artış olmadığını, taksici esnafının zor durumda kaldığını ifade eden Taksici Soner Küçükyüce; “6-6,5 liraya mazot alırken şu an 13 lirayı buldu mazot. Bizim taksimetre fiyatlarımız aynı devam etmektedir. Bundan dolayı şikâyetçiyiz. İnsanlarımızı da düşünüyoruz. Bir taksiye biniyorsunuz, evinize gideceksiniz, taksimetre fiyatları yüksek olursa vatandaşımız nasıl binecek taksiye. Biz de onlara göre uygun fiyat belirleyerek taşıyoruz müşterilerimizi. 13 liraya mazot alarak evimize ekmek götüremiyoruz bu şekilde. Taksimetre ayar ücreti 4 senedir yok, eski tarife ile 15 liraya çalışıyoruz. Kısa mesafe 15 lira olarak çalışıyorduk, temmuz ayında bir taksimetre ayarlaması geldi, 5 kuruşluk bir zam geldi, 16 liraya yansıdı. O zamanlarda mazot 7.30’larda seyrediyordu, yine kurtarmadı bizi ama böyle olsun dedik.

Buna istinaden taksimetre ayarlanırken bizden 500 TL para alıyorlar. Hatay’da bir tane bayisi var bu işin, adam ne kadar isterse o kadar vermeye mecburuz. 2 sene önce bu para 100 liraydı şu anda 500 lira. Temmuz ayında bizden 500 lira talep etti sadece onunla kalmıyor ayarlanırken bir cad var o kırılıyor, meteorolojiye de gitmemiz gerekiyor, oraya da 150-200 TL veriyoruz. 700-800 liraya mal oluyor bize. Mazot 13 liraya dayandı. Fiyat artırımı için 3 defa dilekçe yazıldı. Bugün itibarıyla bir zam daha geldi, buna göre açılış ücreti 25 lira olacak. Daha taksimetre gelmedi.

Taksimetreci yine gelecek, bir daha bizim taksimetreleri ayarlayacak, bir daha biz o 500 lirayı vereceğiz, belki de daha fazla isteyecek. Bunlara bir el atılmasını istiyoruz. Bu şekilde olmaz, soygunculuk gibi bir şey oldu. Mazot fiyatlarının iyileştirmelerini istiyoruz. Yapabiliyorlarsa ticari kartı olanlara uygunluk sağlanmasını istiyoruz. Çünkü bu hususi bir araba değil, ticari… Biz vatandaş için çalışıyoruz, mazot inse biz vatandaşlarımızı daha çok taşısak, taksi kültürü daha çok yayılsa daha güzel olmaz mı?” şeklinde konuştu.

Taksici Muzaffer Diler ise araçların renklerinin ‘açık sarıdan daha koyu sarıya’ dönüştürülmesi ile ilgili karara tepki göstererek; “Arabalarımızın renkleri satılana kadar kalsın bari. Hepsi sarı zaten… Boyalı olanları değiştirmek 4-5 bin liraya mal oluyor. Tekrar mı boyatacağız, araba satılana kadar, değişene kadar kalsın en azından” dedi.

Araçların üzerindeki mavi şeridin siyah olmasına karar verilmesini eleştiren Taksici Ali Soydan da; “Önceden yürürlüğe koymuş olsalardı kabul ama biz arabanın bantlarını daha 3 ay oldu değiştireli. Yazılar daha önce maviydi sonra siyaha dönüştürüyorlar. Benim bildiğim bir karar alınır öyle devam edilir. Yoldan geçen insanlara soralım bu hangi renk, sarı. Sarının tonları olabilir buna bir itirazımız yok ama herkes bunun sarı olduğunda hemfikir. Zaten millet zor durumda, yakıt zamları, her şey almış başını gitmiş bir de siz bunu yaparsanız, bu esnaflara eziyet ederseniz, hiç hoş değil” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here