Takım Ruhu Gerçeği (2)

0
45

Değerli okurlarım, bu konuda bir şeyler yazıp yazmadığımı bilemiyorum. Pek emin değilim ama arşivimi karıştırdım, mutlaka bir şeyler bulabilirim. Ancak, sağlam ve gerçekleri yansıtan gerçeklerin, yıllar sonra bile olsa yayımlanmasında fayda var, zarar yoktur.

TAKIM RUHU NASIL OLUŞUR? Yıllardan beri bir konuyu, özellikle alt yapı konusunu özellikle işliyorum. Bunun bir nedeni olmalı ama sesimi duyurduğumu da söyleyemem. Neden? Çünkü, kimsenin işine gelmiyor. Gelmiyor da ondan!

Efendim, bu takım olma ruhu her neyse, marketlerde satılmaz, yani parayla satın alınmaz demeye çalışıyorum. Sporcuların içinde oluşan bir olgudur. Bunun için de yerel ya da başka takımlardan transfer edebilecek oyuncuların konumu çok önemlidir. Bu önemli konuda etüt etmek ve aynı zamanda analizlemek doğal olarak şarttır.

Şu anda alt yapıdan söz etmek zorundayım. Başka zaman yine alt yapıya devam ederiz. Çok önemli de ondan! Efendim, alt yapıya gelen ve alt yapıdan takıma giren futbolculara hocaları öncelikle şunları öğretmişlerdir. Hatta ezberletmişlerdir. Takımını sevmek ve vefalı olmak! Takım arkadaşlarıyla uyumlu olmak. Rakiplere saygılı olmak! Kurallara uyarken, hakem kararlarına itiraz etmemek!

Satır başı olarak bu söylediklerim, belki yüzlerce kez hocaları tarafından bu genç oyunculara söylenmiş ve uygulamaları için sağlık verilmiştir. Alt yapının, özelliği ve fazileti budur. Şimdiye kadar, (istisnaların dışında) alt yapıdan gelip de başarısız olmuş ya da gözden çıkarılmış futbolcuya hiç rastlamadım.

Bilindiği gibi, alt yapıda öncelikle spor ahlakı işlenir. Diğer kurallar aheste-aheste öğretilir. Fakat spor ahlakını yerleştirmek, genç beyinlere kazımak tahmin edildiği gibi hiç de kolay değildir. Alt yapı hocaları da orta şekerli ise, bu iş zorlaşır ve kolay olmayabilir.

Takım olma ruhu birden bire gerçekleşmez. Oyuncuları bir arada tutmak da çok önemlidir. Oyuncuların sorunları varda, yakından ilgilenmek gerekmektedir. Bütün teknik adamların bileceği gibi, kafasında sorunu olan oyuncuların bu koşullarda başarılı olması söz konusu olamaz. Aksine diğer arkadaşlarını ters yönde etkiler.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here