Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Gül’den İftar Uyarısı;
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Gül, Ramazan Ayı’nda yaşanılan susuzluk ve beslenme problemlerini değerlendirdi.
Ramazan ayının gelmesiyle ‘gün boyu susuz ve aç kalmanın vücuda etkileri’ ile ‘susuzluk hissinden nasıl kurtulabiliriz’ konusunda görüşlerini aldığımız diyetisyen Şeyma Gül; “Ramazan’da en büyük sıkıntı çok uzun süren besinsiz ve susuz kalma ve değişen öğün planlarıdır. Öğün planı değiştiği için de insanların beslenme şekli alt üst oluyor. Oruç açıldığı zaman su birden bire içilmemelidir. İftardan sahur vaktine kadar yudum-yudum su tüketilmelidir. Oda ısısında içilen çorbalar da susuzluk hissini gidereceği için ılık çorba içilmelidir” dedi.
Orucunuzu Hurma ya da Zeytinle Açın
Orucu hurma ya da zeytinle açmanın susuzluk hissini gidereceğini söyleyen Gül, çay ve kahve yerine tuzsuz ayran ve şalgam tüketilmesinin daha doğru olduğunu da belirterek; “Hurma ya da zeytinle orucumuzu açtığımız zaman susuzluk hissi gideceğinden, orucumuzu önce bu besinlerle açabiliriz. Oruç açıldığı zaman da mideye ağır gelecek yemekler tercih edilmemelidir. Kesinlikle ağır yağlı, tuzlu yemeklerden uzak durulmalıdır. İftar da yemek yerine kahvaltı yapılmamalı, her şey öğününde yenmelidir. Kahve, çay tüketilmemeli, çok aşırıya kaçmamak kaydıyla tuzsuz ayran ve şalgam tüketilmelidir.
Kalorisi düşük besleyici, besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Et yemeğini fazla tüketmekten kaçınılmalıdır, bir öğün sebze yemeği yenildiyse diğer öğün ızgara, tavuk yenebilir. Burada en fazla yapılan yemeklerden biri hiç kuşkusuz içli köftedir. Ancak içli köfte kesinlikle kızartılmadan yapılmalıdır. İftar açıldıktan sonra yemeğin üstüne kesinlikle tatlı tüketilmemelidir. Meyve iftardan 2 saat sonra yatmadan 2 saat önce yenilmelidir” diye konuştu.
İki Besini Karıştırmayın
İki besini karıştırarak yemenin sakıncasına da değinen Gül; “Meyvenin yanında süt veya peynir tüketilmemelidir. İki besin birbirine yoldaş değildir. Çünkü besin öğeleri insan vücudunda birleşerek istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Karpuz ile peynir birlikte yenildiğinde LDL kolesterolü yükselir. Ramazan ayında metabolizma normalden yavaş çalıştığı için kabızlık sorunu çıkar” dedi.
Bu sorunun önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri söyleyen Gül; “Bunun önüne geçmek için güvenilir bir kaynaktan suda çözünen mikro besin takviyesi alınmalıdır. Tablet şeklinde olanı öneriyoruz. Mutlaka güvenilen bir markadan olmalı, ilaç statüsünde değil besin statüsünde olmalıdır. Bu tür problemleri yaşayan vatandaşlarımız 0553 422 92 28 numaralı telefondan bize ulaşarak ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirler” şeklinde konuştu.