Spor Yapanlar Huzurlu Olurlar (3)

0
17

Değerli okurlarım, önceki sayılarımızda egzersizin faydalarından söz ettim, yine devam edeceğim. Sporu meslek haline getirenlere söyleyecek fazla bir şeyimiz yok bu egzersiz konusunda. Onların antrenmanlarda yaptığı ağır idmanlar yetiyor da, artıyor bile. Onlar için de makalemizin sonuna doğru, sakatlıklarla ilgili bazı önerilerim olacaktır.

Mademki şu anda bayanlara sağlıklı yaşam için öğütlerde bulunuyorum, şu önemli hususunda altını çizmek isterim. Gülmenin ve kahkaha atmanın bir maliyeti yoktur. En kötü koşullarda bile yüzünüzden tebessüm eksik olmasın. Neşelenmenizi ve gereksiz konuları dert edinmenizi ayrıca söylemeliyim.

Özellikle, gülmek ve kahkaha atmak en iyi ilaçtır, bunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Samimi olarak neşeli olan, gülen bir insan kimseye kötülük düşünemez. Bu güzel yaklaşım da, insanları stres denilen günümüz hastalığından süratle uzaklaştırır, yaşamın tadına vardırır. Sağlıkla ilgili, zengin bir kütüphanem olduğunu söyleyebilirim. Gerek olduğu zaman onlardan yararlanıyorum. Kendi üslubumla sizlere sunuyorum.

Hele bir bitki var ki sizlerin yakından tanıdığınız ama kokusu hoş olmayan, insanların tüketmesi gereken bir bitki. Yemeğin yanında müthiş dayanılmaz bir kokusu olmasına rağmen, limon altında oturanlar ve de bizim gibi daktilo başında duygularını dile getiren yazarların vazgeçemeyeceği bir bitkidir. Bu müthiş bitkinin adı Sarımsak! Bildiniz değil mi?

Bunu neden hatırlattığıma gelince… Sporcu olsun ya da olmasın, herkes bu bitkiyi yesin kardeşim. Boşuna değil, çok önemli faydaları vardır. Önemli bir antibiyotiktir. Sarımsak, tıbbi değeri binlerce yıldır bilindiği için yaygın biçimde kullanılan çok değerli bir bitkidir. Soğuk algınlığı, öksürük ve değişik mikroorganizmalara karşı olan etkisinden dolayı ‘Halk İlacı’ olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda sarımsağın damar sertliğini azaltıcı, kanı sulandırıcı, kolesterolü ve tansiyonu düşürücü etkilerinin bulunduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu nedenlerle sarımsak her zaman gündem oluşturmuştur.

Bitmedi. Sporcu olsun olmasın, herkese önerdiğim (limon altında oturanlar da buna dâhil) bu müthiş bitkinin iyi bir doğal antibiyotik olduğudur. Sadece bakterilerle savaşmakla kalmayıp, mantar ve diğer mikro organizmaların çoğalmasını da yavaşlatır. Zayıflama programlarında kilo vermeye yardımcı olur. Taze sarımsağın hoş olmayan kokusu, midesi hassas kişilerde rahatsızlığa yol açtığı için değişik yöntemlerle azaltılmıştır. Tablet veya kapsüllerinin kullanımı da son yıllarda giderek yaygınlaşmıştır.

Ancak midesi çok hassas olan kişilerde, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bağırsak gazı, bulantı yapabilir. Ayrıca bazı düşük tansiyonlu kişilerde, ender de olsa tansiyonu daha da düşürdüğü gözlemlenmiştir. Bunlara da dikkat etmek gerekiyor.

Sarımsakta bulunan bazı etken maddeler kanın pıhtılaşmasını engeller. Bu yüzden kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların, bu ilaçlarla beraber alınması önerilmez. Sarımsağın kıssadan hisse insanoğluna faydaları bunlar. Sarımsağın tarihçesini de hazırladım. Müsait zamanda sanat sayfamda sizlere sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here