Şiddetin İnsafı Yoktur (2)

0
40

Değerli Okurlarım, şehrimizin kozmopolit bir yapısı vardır malum. 5 Temmuz Stadı’na hangi futbol takımı gelirse gelsin, yerel takımımızdan fazla taraftar vardır. Özellikle deplasmana gelen takım çevre illerdense seyredin gümbürtüyü. İDÇspor ile ilişkilerim iyi olduğu dönemlerde komşu illerden bir futbol takımı deplasmana gelmişti. Maçın skoru 1-1 bitti. Misafir takım iyi ki yenilmedi. Buna rağmen İskenderun’da ikamet eden deplasman takım taraftarları terör estiriyorlar, ağızlarından çıkanı kulakları duymuyor. Herkesin yaptığı yanına kar kalıyor.

Hal böyle iken, bir yetkili çıkıp da; “Utanmıyor musunuz? Çevreyi neden rahatsız ediyorsunuz?” uyarısında bulunmuyor. Muhtemelen uyarmışlardır ama benim dikkatimi çekmedi. Şehrimizde, 3. ve 2. ligde top koşturan iki profesyonel futbol takımımız bulunmaktadır. Bizler görebilir miyiz bilemem ama bir takımımızın Süper Lig’e terfi ettiğini var sayalım. Doğal olarak müthiş bir hadise… Bunun hayalini kurmak bile insanı heyecanlandırıyor. Ümit ediyorum, yakın bir gelecekte rüyalarımız gerçeğe dönüşür ve İskenderun ihya olur!

Efendim, profesyonel bir yerel takımızın Süper Lig’de top koşturması ne demektir? İskenderun’un taşı toprağı altın olacak demektir. Sizce de öyle değil mi? Sayısız güzelliklerin yanında bazı çirkinlikler de tabii olarak gündem oluşturacaktır. Bunun için de kulüp yönetiminin ve emniyetin bir “B” planı olması gerekecektir. Bazı ihtimaller göz önünde bulundurularak kâğıt üzerinde bile olsa hesapları yapılmalıdır.

Şimdi söyleyeceklerim genellemedir. Genelleme bile olsa, insanlarımızın karakteristik yapılarından fazla bir fark yoktur. Nedense böyle! Şiddete meyilli gençlerimizin yaşları 16 ila 23’tür. Bu da genç olduklarından kaynaklanmaktadır. Mazeret olarak kabul edilemez ama gerçek bu! Tribün terörüne meyilli olanların yaşını söylemiştim. Birçoklarının nüfus kaydı aynı şehirde değil. Bu konuda yapılan istatistikler mevcut…

Örneğin, *Yaş dağılımları, *Nüfus kayıtlarının yaşanan ilde olup olmadığı, -Eğitim düzeylerine ilişkin yüzdeler, -Alkol kullanım yüzdeleri, -Maçtan önce alkol kullanım yüzdeleri, -Maça giriş ücretlerinin kimler tarafından karşılandığı, -Deplasman masraflarını kimin karşıladığı, -Yaşamlarını nasıl sağladıkları, -Rakip takımlara gösterilen tepkiler…

Ülkemiz genelinde de fişlenen ve müsabakalara alınmayan holiganlar bulunmaktadır. Bunlarla ilgili bildiklerimizi kısa da olsa yarınki sayımızda sizlere sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here