Sert; “Erkek Şiddeti Beslenerek Cezasızlık Hali Ödül Haline Getirilmiştir”

0
70

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Mehtap Sert; “Erkek Şiddeti Beslenerek Cezasızlık Hali Ödül Haline Getirilmiştir”

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Mehtap Sert, bir gün için beş kadının katledilmesi sonrası yaptığı açıklamada, kadına şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Pandemi sürecinde erkek egemenliğinin daha da arttırıldığını savunan Sert; “Patriyarkal kapitalist sistem ve onun yönetim biçimi olan ulus devletler dünya çapında pandemiden kaynaklı uzun süredir çoklu bir kriz yaşamaktadır. Tüm dünyada iktidarlar pandemiyi de fırsat haline getirerek erkek egemenliğini ve otoriteleştirmeyi daha fazla güçlendirmek istemektedir. Kapitalizmin fırsata çevirdiği pandemi krizi ile AKP iktidarı 18 yıldır uyguladığı baskı, şiddet politikalarını artırmış yaşam hakkımız koruyan İstanbul Sözleşmesine saldırılarını artırmıştır. AKP iktidarı ve onun erkek egemen kurumları kadınların yaşam güvencesi olan haklarına saldırarak artık sadece kadın düşmanı politikaları uygulamakla kalmıyor,  aynı zamanda kadın katillerine meşru alan yaratmaktadır. Erkek şiddeti beslenerek cezasızlık hali ödül haline getirilmiştir” dedi.

“Katledilen Kadınlar İsyanımızdır”

Bir gün için 5 kadının katledilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Avukat Sert; “Aylin Sözer, eski sevgilisi tarafından önce boğazı kesildi ardından yakıldı. Selda Taş, 38 suçtan sabıkalı eşi tarafından kafasından vurularak öldürüldü. Vesile Dönmez, oğlu tarafından pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. Betül Tuğluk,  oğlu tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fransa’nın Strasbourg kentinde yaşayan ve 23 Aralık’tan beri kayıp olan Yasemin Çetindağ (25), iki ay öncesine kadar birlikte yaşadığı Savaş Özyanık (42) tarafından katledildikten sonra ormana gömdüğü ortaya çıktı.

Bir gün içinde katledilen 5 kadın haberi ile sarsıldık. İsimler değişiyor ama vahşetin tablosu aynı. Kadın ölümlere engel olması gerekenler İstanbul sözleşmesini tartışırken her gün bir kişi eksiliyoruz. Erkekler onlara sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme hakkını kendilerinde buluyorlar. Arkasından öldüreni değil kadının yaşamını sorgulayan erkek yargı, medya devreye giriyor. Her bir cümle kadınlara artan şiddet olarak dönüyor. Pandemi fırsata çevrilerek haftalardır, aylardır, yıllardır yasalar etkili uygulanmıyor. Erkek şiddetine karşı acil önlem planı çağrılarımıza rağmen AKP iktidarı İstanbul sözleşmesini tartışmaya açıyor, iptali için sürekli kurullar oluşturuyor.

AKP iktidarı bütün şiddet biçimleriyle kadınları baskı altına almaya çalışmasına rağmen coğrafyamızda kadın çığlıkları birbirini buluyor. Ne emeğimizin, ne kimliğimizin, nede bedenimizin AKP iktidarının şiddeti karşısında yok olmasına izin vermeyeceğiz. Birbirimizi savunacağız. Kamusal ve özel alanda pandemi koşullarında erkek egemenliğini inşa eden iktidar kurumlarına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Katledilen kadınlar isyanımızdır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here