Kahraman; “Mobbing Bir İnsanlık Suçudur ve Cezasız Kalamaz”

0
21

Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Serdar Kahraman; “Mobbing Bir İnsanlık Suçudur ve Cezasız Kalamaz”

Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Serdar Kahraman, İskenderun İlçe Temsilcisi Şirin Sayğan ve sendika üyeleri, İskenderun Devlet hastanesi Acil Servis önünde bir araya gelerek, hastanede mobing uygulandığı iddiasıyla basın açıklamasında bulundular.

Sendikalarının ilçe temsilcisi Şirin Sayğan’a sendikal mobbnig uygulandığını öne süren Kahraman; “Şu an önünde bulunduğumuz İskenderun Devlet Hastanesi’nin acil servisinde 10.11.2022 tarihinde mobbing şeklinde tanımlanan bir insanlık suçu işlendi. Şu an yanımda bulunan ve Hürriyet Sağlık-Sen İskenderun ilçe temsilcisi olarak bulunan Ebe Şirin Sayğan, 10 Kasım Perşembe günü üyelik işlemleri ve sendikal faaliyet kapsamında İskenderun Devler Hastanesi’ne gelerek anayasal ve kanuni haklarından doğan sendikal çalışma yapmak istemiştir.

Hastanenin acil servisinde görevli bir hemşire arkadaşımız ile üyelik çalışması yaptığımız sırada hemşire arkadaşımız önce servis sorumlusuyla görüşmesi gerektiğini söylüyor ve onun onayını alması gerektiğini ifade ediyor. Akabinde ise birim sorumlusu ile yapılan görüşme sırasında “sana kayıt olsalar dahi kapıdan çıkmadan ben onları tekrar alırım sonuçta ben burada sendika yetkilisiyim bana üye olacaklar tabi ki” şeklinde beyanda bulunmuştur. Kendisine bunun adı mobbing denmesine rağmen o da “yapacak bir şey yok” diyerek mobbingi kabul etmiştir.

Adını, unvanını ve burada ne iş yaptığını sonradan öğrenmiş olduğumuz acil serviste ATT olarak görev yapan Acil servis sorumlusu ve ne tesadüftür ki yetkili sendikanın da iş yeri temsilcisi olan E.A. isimli şahıs tarafından sendikamız ilçe temsilcisi Şirin Sayğan’ın sendikal faaliyette bulunmasını engellemek suretiyle sendikal mobbnig uygulanmıştır” şeklinde konuştu.

4688 sayılı kanunun 18. Maddesinden örnekler veren Kahraman, kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapılamayacağını söyledi.

İlgili birim sorumlusunun alenen tehdit ederek hem mobbing suçunu hem de sendikal faaliyeti engelleme suçunu işlediğini kaydeden Kahraman; “Mobbing bir insanlık suçudur ve cezasız kalamaz. Bu şahsın bugünden tezi yok derhal acil servis birim sorumluluğundan alınması gerekmektedir. Başta Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan olmak üzere Hatay İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Mustafa Hambolat ve yönettiği hastanede işlenen insanlık suçundan bihaber olan İskenderun Devlet Hastanesi Başhakemi Sayın Dr. Veysel Yıldırım’a sesleniyorum. İdareden aldığı güç ve destek ile hiç utanmadan ve sanki marifet edasıyla mobbing suçunu işleyen İskenderun Devlet Hastanesi Ana Bina Acil Servis Sorumlusu ATT E.A.’nın derhal birim sorumluluğu görevinden alınmasını ve hakkında soruşturma açılarak hak ettiği cezayı almasını işitiyoruz ve günü gününe olayın takipçisi olacağımızı da bilmenizi istiyorum” dedi.

“Yetkili Sendika Artık Yolun Sonuna Gelmiştir”

Bir idarecinin aynı zamanda sendika temsilcisi olmasının etik ve kabul edilebilir bir şey olmadığını savunan Hürriyet Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Serdar Kahraman; “Yetkili sendikayı korku dağları sarmış olacak ki hastanelere idareci ve sorumlu olarak atadıkları kişileri aynı zamanda sendika temsilcisi yaparak sağlık çalışanlarını bu şekilde kontrol etmeye çalışmaktadır. Bir idarecinin aynı zamanda sendika temsilcisi olması etik ve kabul edilebilir değildir. Ya idareci olun ya da kendinize güveniyorsanız çıkın gelin sendikacılık yapın.  Korkunun ecele faydası yoktur. Ve gün gelecek o korktuklarınız bir gün sizin sonunuz olacak” diye konuştu.

Sağlıkta sözleşmeli idarecilik konusuna da değinen Kahraman; “Bir an önce sözleşmeli yöneticilik oyunundan vazgeçilmelidir. Bu uygulama bugüne kadar yandaşlıktan öteye gidememiştir. Sözleşmeli idarecilerin çoğu ya sendika yöneticisi ya da sendika temsilcisi olarak da görev yapmaktadır. Her çalışanına eşit mesafede olması gereken sendikalı yöneticiler kendi üyelerine ayrıcalık yaparken kendisinden olmayan üyelere mobbing uygulamaktadır. Kendisinden olmayan sendikaların ise 4688 sayılı kanuna göre sendikal haklarını engellemektedir.

Buradan o cesur yürekli hür sağlık çalışanlarına sesleniyorum. Korkunuzun esiri olmayın, iradenizi ipotek altına aldırmayın, kimsenin tehdidine ve şantajına boyun eğmeyin.   Artık Hürriyet Sağlık-Sen var ve Hürriyet-Sen’in olduğu yerde mobbinge asla taviz verilmeyecek. Üyemiz olsun olmasın tüm sağlık çalışanlarının yanındayız ve gerek mobbing ve gerekse sağlıkta şiddet olayı olsun fark etmeksizin her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Sağlıkta şiddet ve maaş promosyonları konuları hakkında da görüşlerini ifade eden Kahraman; “Sağlık bakanlığının asıl işi çalışanını mağdur etmek değildir. Ayrıca sağlık çalışanlar arasında farklı promosyon tutarları da kabul edilemez. Her sağlık çalışanı eşit şekilde aynı miktarda promosyon tutarı almalıdır. Hürriyet Sağlık-Sen olarak bu konuda son sözümüz tüm sağlık bakanlığı çalışanları için en fazla 36 ay vadeli sözleşme ve en az 50 BİN TL promosyon ödemesinin yapılmasıdır. Bu tutarın kalan kısmı için her yılın sonunda enflasyon farkı oranında iyileştirme yapılaması da taleplerimiz arasındadır” diye konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here