Selda Asker; “Maalesef Çok Duyarsızız”

0
103

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker Hava ve Çevre kirliği konusunda Açıklamalarda Bulundu…

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker Hava ve Çevre kirliği konusunda Hatay Fm’in konuğu oldu. Asker,  Termik, Nükleer ve Hidroelektrik santrallerin, atık pillerin çevreye etkisi, baz istasyonları ve sobadan çıkan karbonmoksit gazı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Hatay Fm’de “Hatay Gündemi” programında Ayhan Gümüşsoy’un sorularını cevaplayan Asker, “Türkiye’de bir enerji ihtiyacı söz konusu ve sürekli termik santraller, hidro elektrik santraller ve başımızın belası daha kötüsü nükleer santraller projelerine hep öncelik veriyoruz.  Biz öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki enerji üretmek adına rüzgârımız güneşimiz jeotermalimiz her türlü imkânımız varken bir termik santral, nükleer santraller tutturmuş gidiyoruz. Bu santraller çevreye çok zarar veriyor. Termik santraller, ithal kömüre dayalı deniz kıyısında soğutma suyunu elde etmek için yapılıyor ve içindeki sıcaklığı denize verdiğinde denizdeki ısıyı arttırıyor. Kullanıldığı kömürden dolayı zaten havayı kirleten termik santraller o bölgedeki tüm canlıların yaşam alanlarını yok ediyor ve hiç bir balık türü kalmıyor.

İşin en vahim tarafı, bizim bölgemizde doğu Akdeniz bölgesinde 17 tane termik santral yapılması gündemde ve bunun 7 tanesi doğu Akdeniz yani İskenderun, Yumurtalık bölgesine yapılması planlanıyor. O bölgede zaten sanayileşmeden dolayı belli bir kirlenme var. Üstüne termik santral eklendiği zaman bölgede nasıl nefes alacaksınız? Nasıl temiz hava, oksijen alacaksınız? o denizden nasıl faydalanacaksınız? Bütün bunları hesaplamadan enerji açığımız var diyerek termik santralleri bir bölgeye bu şekilde yığmak büyük hatadır. O yüzden termik santrallerine karşı çevreciler her zaman karşı duruyorlar ve toplumu düşünüp zararların anlatmaya çalışıyoruz. Mesela bir bölgede rüzgâr varsa, enerji üretmek kolaydır. Rüzgâr santralleri, güneş panelleri gibi çağdaş ülkelerin yaptığı gibi enerji üretebiliriz. Dünyaya baktığımızda nükleer santralleri herkes kapatırken biz açma derdindeyiz!” dedi. Baz istasyonlarının da her tarafa radyasyon yaydığını anlatan Asker, baz istasyonlarının şehir dışına alınması gerektiğini vurguladı.

Pillerin, içindeki çeşitli zehirli maddelerden dolayı toprağı birinci derecede zehirleyen atıklar olduğunu kaydeden Asker, bu nedenle pillerin normal çöp konteynırlarına atılmaması gerektiğini kaydederek, “Normal çöp bidonlarına atmayın, evde biriktirin. Belediyelerimize buradan duyuru yapmak istiyorum belirli yerlere pil konteynırları koyarlarsa eğer halkımızı da bu konuda hep birlikte bilgilendirirsek ve bunları belediyemiz toplayıp ilgili kurumlara gönderirse çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Birde şarjlı doldurulabilen piller kullanırsak çok daha az pil atığı üretmiş oluruz. Maalesef çok duyarsızız. Hala çöp sorunuyla karşı karşıyayız çöpleri dahi ayrıştırmadan, poşetlerin ağzını iyice bağlamadan bırakıyoruz” şeklinde konuştu.

Bölgemizde çok fazla çevre sorunuyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, “Her tarafta bir çevre sorunu ile karşılaşabiliyoruz. Mevsim gereği bir hava kirliliği ile karşı karşıyayız ve boğuluyoruz. Sokağa çıktığımız belli saatlerde kömürden kaynaklı ciddi hava kirliliği var. Bundan ciğerlerimizde etkilenmektedir. Şehrimize giren kömürler ne kadar denetleniyor, kaliteli kömür giriyor mu? Bunlar kimlere nasıl dağıtılıyor? Doğru bir şekilde yakılıyor mu ve öğretiliyor mu? Temel kaynak kömürden kaynaklandığı için kömürü doğru kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Birçoğumuz kömür sobası yakmayı bilmiyoruz maalesef. Zaman zaman velilere çevre eğitimleri veriyoruz ve sobayı nasıl yaktıklarını sorduğumuzda yanlış bir şekilde sobaları yaktıklarını öğreniyoruz.  Karbonmonoksit gazı egzoz gazıyla eşdeğerdir. Soba yanlış yakılınca havaya yayılan bu gaz hem hava kirliliğine sebep oluyor hem de zehir soluyoruz. Biz hala odun atar gibi sobaya kömür atıyoruz.  Kömürü sobanıza doldurduktan sonra üzerine odun parçalarını koyduktan sonra soba üsten yakılmalıdır. Böyle yaktığınızda hem daha az enerji ve hava kirliliği ile uzun süreli içten kaliteli yanarak havayı kirletmeden zehirlenmeden daha çok ısınacaksınız” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here