Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımları Desteklenecek

0
10

KOSGEB Destekli “KOBİ’lere Yeşil Sanayi Destek Programı” Bilgilendirme Semineri İTSO’da Yapıldı

KOSGEB’in Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında sunduğu ‘Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi’ projesinin teklif çağrılarıyla ilgili bilgilendirme semineri İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Seminere KOSGEB Hatay İl Müdürü Mustafa Öztaş, İTSO yetkilileri, esnaflar, bölgede faaliyet gösteren firmalar ile KOSGEB görevlileri katıldı.

Bilgilendirme semineri, KOSGEB Hatay İl Müdürü Mustafa Öztaş’ın açılış konuşması ile başladı. Yıldönümü yaklaşan 6 Şubat depremlerini anarak söze başlayan Öztaş, katılım sağlayan herkese teşekkürlerini sundu. Öztaş, Aralık ayı itibariyle Yeşil Sanayi destek programının açıklandığı ve talepleri toplamaya başladıklarını belirterek; “Bir yıl sürecek olan bu projeyle ilgili açıklayıcı bilgileri paylaşmak için bir araya geldik. Şartları yerine getirecek olanların bu destekten faydalanmalarını istiyoruz. 6 Şubat depremi sonrasında Hatay’da büyük sorunlar var. Bunun üstesinden gelmemiz ve Kobilerimizin bu süreçten daha güçlü çıkması için çalışacağız” dedi.

Öztaş daha sonra sözü, proje tanıtımı için KOSGEB Personeli Bilgisayar Mühendisi Harun Öztürk’ e bıraktı. Proje ile ilgili detaylı sunum yapan Öztürk; “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, KOSGEB ile TÜBİTAK tarafından yürütülen Yeşil Sanayi Destek Programı; küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamak amacıyla devreye alınmıştır.

Proje üç bileşenden oluşmakta, birinci bileşeninde; KOSGEB tarafından KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek kullandırılacak olup ‘KOBİ’lerin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı 2023-1’ ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı 2023-2’ ilan edilmiştir. Birinci bileşen ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi vb. tematik alanlarda KOBİ’ler tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler KOSGEB tarafından desteklenecektir.

İkinci bileşende TÜBİTAK bünyesinde; Türkiye’de veya diğer pazarlarda yer alacak yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren ve yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmalar desteklenecektir. Yeşil start-up’lar, KOBİ’ler, büyük firmalar veya firma konsorsiyumlarının başvurabileceği destekler, yeşil üretime veya daha yüksek enerji ve/veya kaynak verimliliğine katkıda bulunan Ar-Ge, prototip geliştirme, standart geliştirme ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecektir.

Üçüncü bileşende ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı projenin teknik destek bileşeni altında Proje Yönetimi, İhtiyaç Analizi, Kapasite Geliştirme, Yeşil Sanayi Akademisi, Yeşil İzleme Sistemi ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma iş paketlerini yürüterek projenin etkin yönetilebilmesini sağlayacaktır.

Programın amacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktır. Program kapsamında 2023 yılında ‘Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Proje Teklif Çağrısı 2023-1’ ve ‘Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı 2023-2’ ilan edilmiştir. İlk çağrı kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve sanayide temiz ve güvenilir enerjinin sürdürülebilir olmasına yönelik projeler desteklenecektir.

İkinci çağrı kapsamında da yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler desteklenecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Misafirlerin yoğun katılım sağladığı soru-cevap bölümünde KOSGEB hibe ve destekleriyle ilgili her konuda sorulan soruları KOSGEB Hatay İl Müdürü Mustafa Öztaş cevapladı.

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz yapmış olduğu kapanış konuşmasında, katılım sağlayan iş insanlarına ve bölge halkının desteklere ulaşması konusunda sürekli bilgilendirme yaparak sağladığı yardımlar için KOSGEB Hatay İl Müdürü Mustafa Öztaş’a teşekkürlerini iletti. Devlet tarafından sağlanan Destek Programları hakkında en doğru bilgiye ulaşılması adına, bu tür bilgilendirme seminerlerine işletmelerimizin katılımının çok önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, İTSO olarak vatandaşa fayda sağlayacak bu gibi bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesine her zaman katkı sunacaklarını ifade etti. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here