“Sağlık Açısından Doğal Bir Afettir”

0
142

valilik-toz bulutu1Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, Toz Bulutunun İnsan Sağlığı Üzerine Olan Etkileri Konusunda Açıklamalarda Bulundu

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, son günlerde ilimizi etkisi altına alan tozlu hava ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toz bulutunun insan sağlığı üzerine olan etkileri konusunda bilgiler veren Tiryaki açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İnsan yaşamını idame ettirebilmek için sürekli besin, su ve havaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle; hava kirliliği günümüzde en önemli çevre sağlığı sorunlarından biridir. Günlük hatta saatlik olarak değişen hava koşulları yaşadığımız çevrenin hava kalitesini, yaşantımızı ve sağlıklı nefes almamızı etkilemektedir. Belirli bir noktadan doğal ve yapay (antropojenik) kaynaklarla atmosfere salınan partiküller, hakim rüzgârların vasıtasıyla atmosferde uzun mesafeler kat ederek yerel ve küresel ölçekte hava kalitesini bozmaktadır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve atmosferdeki miktarları milyonlarca ton olabilen partiküller her yıl bu yolla kaynaklarından uzaklara taşınmaktadır. Partikül madde (PM), atmosferde asılı bulunan katı partiküllerin ve sıvı damlacıkların bir karışımıdır. Partikül boyutları çok geniş bir aralığa sahiptir. Büyük partiküller, insan vücudunun doğal savunma mekanizması tarafından uzaklaştırılırlar. Daha küçük partiküller (<10μm) akciğerlerin derinliklerine nüfuz ederek tahriş ve tıkayıcı etkilere sebep olabilirler.

Büyük partiküller solunum sisteminde birikebilir ve astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirerek çeşitli hastalıklara neden olabilir. İnce partiküllere maruziyet, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine neden olabilir. Ters sağlık etkileri, PM’ye hem kısa periyotlar (bir gün gibi) hem de daha uzun periyotlar (bir yıl veya daha uzun) da maruziyet ile birleştirilir. Akciğer hastalığı ve kalp hastalığı olan kişiler PM’ye maruz kaldığında, erken ölüm riski veya acil servislere başvuruda artışlar olur. Mevcut akciğer hastalığı olan kişiler ve çocuklar PM’ye maruz kaldıklarında, derin ve kuvvetli olarak soluk alamayabilir ayrıca öksürük ve kesik kesik nefes alma gibi belirtiler gösterebilirler. Solunum yolu enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir. Havanın tozlu olması, yani doğal veya yapay partikül maddelerle dolu olması; Görüş mesafesini kısaltmakta, güneş ışınlarının enerji taşıdığı dalga boylarında etkili olarak gelen enerji akışını değiştirmekte, insan, hayvan ve bitki sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İlimizdeki ölçülen hava kirliliği raporlarından anlaşılacağı üzere; 06-07-08-09/09 2015 tarihlerinde havadaki partikül (toz vb) miktarı en çok 100mq/m3 olması gerekirken; 06.09.2015 tarihinde 261mq/m3, 07.09.2015 tarihinde 269mq/m3, 08.09.2015 tarihinde 883mq/m3, 09.09.2015 tarihinde 551mq/m3 olduğu anlaşılmıştır. Görüleceği gibi havadaki partiküller normalin sekiz katına çıkmıştır.

Küçük solunabilir parçacıkların insan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı; halkın özellikle hassas gruplarının (çocuk, yaşlı, astım-KOAH gibi solunum yolu rahatsızlıkları ve alerjisi olan hastaların) dışarı çıkmamaları, mümkün olduğunca klimalı ortamlarda bulunmaları dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında mutlaka maske takmaları, açık havada çalışan işçilerin uygun koruma tedbirleri almaları, toz taşınımı ve çamur yağışına karşı vatandaşların dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü  bulutu sağlık açısından doğal bir afettir.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here