Sağlığımız İçin Yürüyelim Arkadaşlar (3)

0
35

Değerli Okurlarım, millet olarak bir şeyin tadını kaçırmakta üstümüze yoktur. Nedense kıvamında bırakmayı beceremiyoruz ya da aklımıza gelmiyor. Abartılı konuşmalar, birbirlerini pohpohlamak yani gaza getirmek bizde. Kişileri ilahlaştırmak yine bizde… Neden ortalamasını bulamıyoruz?

Fizyolojik ve kimyasal yapımız normalleşmemize izin vermiyor da ondan. Sözlerim herkes için geçerli değildir, bazılarımız tadında bırakmayı becerebiliyor. Yine yürümeye dönelim dilerseniz… Dün sözünü ettiğim o yaşlı teyzemiz, 300 ya da 500 metre yürüyüşten fayda sağlayabiliyor, fazla yorumlamaya özen gösteriyorsa, bizler de o insanları örnek alarak benimizi fazla yorulmadan maksimum yarar sağlayabiliriz.

Yürüyüş, hiçbir zaman maraton gibi uzun mesafe kat etmek aklımıza gelmesin. Sadece sağlık problemleriniz olmasın yeter. Soğuk algınlığı, bronşit (nezle) gibi güncel ama uzun süren rahatsızlıklar yürürken attığınız terler marifetiyle en aza iner ve hatta ortadan kalkar. Yürümenin vücudumuza olan yararları saymakla bitmez. Yıllardan beri de yürüyen biri olduğumdan bu konuda epeyi tecrübe kazandığımı söyleyebilirim.

Yürümenin dışında, bazı aktivitelerle uğraşma imkânınız varsa, bu işin artası olur. Nedir bunlar? Tenis, Golf, Voleybol, Bisiklet, Yüzme (mevsim itibariyle), toprakla uğraşmak (ayda iki ya da 3 kez). Şunu unutmayalım ki, yürümek ve gerektiğinde kısa mesafeli hızlı koşullar yapmak, bizim için en faydalı ve de mantıklı aerobik egzersiz tipidir. Canlı, zinde ve sağlam bir ruha sahip olursunuz.

Yürümek ve bazı gerçekler… Hiçbir şeyler ya da her hangi bir sporla stres atmanız nerdeyse mümkün değil ama yürüyüşle stres atıp normale dönmeniz mümkün. Hem de parasız pulsuz, bedava. Eşiniz, dostunuz ya da aile büyükleriniz sizi spor yapmaya, yürümeye zorlamamalı, mecbur etmeli. İsteyerek, içinizden gelerek yapmalısınız ki, yaptığınız bu aktivite vücudumuza faydalı olsun.

Bana göre en önemlisi, yürüyüşe çıkma saatiniz geldiğinde “HEYECAN” duymalısınız. Şuram, buram ağrıyor diye kendinizi bu spordan uzaklaştırmamalısınız. Unutmayın ki, hiçbir fiziksel aktivite yürümenin yerini tutamaz. Fizyolojik ve kimyasal yapımız bile yürümeye daha müsait. Mümkünse, yürüme esnasında, kısa mesafeli de olsa, koşmayı ve hatta depar atmayı ihmal etmeyin. Her hangi bir sorun yaşamıyorsanız, müsaitseniz deneyin, faydasını göreceksiniz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here