“Reyhanlı’da Patlayan Hükümetin Suriye Politikasıdır”

0
69

refik eryılmaz25CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz TBMM Genel Kurulunda Konuştu

CHP Hatay Milletvekili Av. Refik Eryılmaz’ın, Reyhanlı’da gerçekleşen patlamaya ilişkin TBMM Başkanlığına vermiş olduğu Meclis Araştırma önergesi CHP Grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulunda gündeme alındı. Bu görüşmelerde önerge hakkında söz alan CHP’li Eryılmaz, AKP hükümetinin izlemiş olduğu dış politikanın derhal yeniden gözden geçirilmesi ve bir daha buna benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınması konusunda hükümeti genel kurulda uyardı.

Reyhanlı olayının hükümetin iki yılı aşkın süredir izlemiş olduğu yanlış Suriye politikasının bir sonucu olduğunu öne süren Milletvekili Eryılmaz; “Bu olayın siyasi sorumlusu hükümettir. Aslında Reyhanlı’da patlayan hükümetin Suriye politikasıdır. Hükümet izlediği yanlış dış politika sonucunda sınır bölgelerinde inisiyatifi kaybetmiş, kontrol silahlı grupların eline geçmiştir.

CHP olarak biz, Suriye’deki olayların başlaması ile birlikte  sürekli olarak hükümeti uyardık ve izlenen politikanın bölgeyi kaosa sürükleyebileceğini ifade ettik. Gerekli tedbirlerin bir an önce almasını istedik. Savaşa karşıyız dedik, kimse ölmesin istedik ve bu nedenle izlenen yanlış dış politikadan derhal vazgeçilmesini talep ettik. Ancak hükümet Emperyalist güçlerin Büyük Ortadoğu politikasına hizmet  etmeyi tercih etmiştir.

Reyhanlı halkı, Hatay halkı, Kilis, Gaziantep, Urfa halkı barış, huzur ve güven ortamı istiyor. Çocuklarını güvenli bir şekilde okula göndermek istiyor. Çalışmak evine ekmek götürmek istiyor. Bombaların silahların gölgesinde yaşamak istemiyor. Hükümet bölge halkının bu talep ve özlemlerini derhal dikkate almalı ve gerekli önlemleri almalıdır” diye konuştu.

Hükümet, Silahlı Muhalif Gruplara Verdiği Desteği Geri Çekmelidir

AKP Hükümetinin, izlediği yanlış dış politikasını eleştirenleri Esatçı ve Baasçı, iç politikasını eleştirenleri de Ergenekoncu ve darbeci diye yaftalayarak susturmaya çalıştığını savunan Milletvekili Eryılmaz; “Suriye’de zulüm var diktatörlük var diyerek cihat adı altında 40 ülkeden militan getirtip cebine para eline silah vererek Suriye’ye savaşmaya göndermek Suriye halkının talebi değildir. Sizin yaptığınız budur.  Biz ne radikal köktenci silahlı gruplardan ne de Suriye yönetiminden yana bir tavır içinde değiliz. Biz ezilen, kuşatılan, bombalanan, çocukları öldürülen, aç bırakılan, kadınları tecavüze uğrayan, şehirleri, evleri, fabrikaları yakılan ve yağmalanan Suriye halkının yanındayız.

Hükümet, tamamen mezhep eksenli bir dış politika yürütmektedir. Mezhep üzerine inşa edilen bir dış politika iflas etmeye mahkûmdur ve iflas etmiştir. Hükümet gerçekten bu kaos ortamının bitmesini istiyorsa, Türk halkının ve Suriye halkının yanında yer almak istiyorsa öncelikle silahlı muhalif gruplara verdiği desteği  geri çekmelidir. Sınırları mutlaka kontrol altına almalı ve savaş çığırtkanlığından derhal vazgeçmelidir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here