Prof. Dr. Yavuz Hatay-Suriye Sınırının Nabzını Tuttu!

0
78

celalettin yavuz2Dörtyollu Dış Politika ve Strateji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Yavuz, geçen hafta Hatay-Suriye sınırlarında incelemelerde bulundu.

Altınözü, Yayladağı, Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerini ziyaret eden Prof. Dr. Yavuz, bu sınır diyarlarında yaşayan vatandaşın sıkıntılarını yakından izledi ve dinledi. İlk durak Altınözü’nde Muhtarlar Derneği’ndeki ziyarette, muhtarlar, Yavuz’a tüm sıkıntılarını anlattılar. Muhtarlar bölgede yaşanan sıkıntıları şu şekilde özetlediler;

“Sınırın Türkiye tarafındaki hırsızlar ile Suriye tarafındakiler, Türkiye’deki kaçakçılarla sınırın ötesindeki kaçakçılar birbirlerini bulup, organize hale gelmişler. Çalınan eşyalar arasında motor, traktör, römork bile var. Fidye için Türkiye’deki insanlar dahi kaçırılıyor. Suriye’den getirilenlerle kadın ticareti yapılıyor. Muhtarlar, resmi makamlara şikâyet etmemeleri için tehdit edilmektedirler. Bilinen mazot kaçakçılığına ilaveten, bunlara yeni mahsul ürünler de eklenmiş. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar da sıkça getirilenler arasında.

Suriyeliler serbestçe Türkiye’ye girerken, akrabalarını görmek için Suriye’ye gitmek isteyenler ise 3 ayrı kontrolden sonra geçebiliyorlar. Kırıkhan Kürtdağı ötesinde PKK terör örgütünün hâkimiyeti kurduğu söylendi. Suriye’den Türkiye’ye geçenlerin mülklerine PKK el koymuş. Zaten bu konuda PYD-PKK “Kim Türkiye’ye giderse evine el konulacağını!” ilan etmiş. Genç erkekler PKK-PYD’ye devşiriliyor. Şayet erkek yoksa kızlar alınıyor. Yani sınırın ötesinde PKK-PYD bağlantılı yeni bir silahlı güç oluşturulmaktadır. Bunu örgütleyen de Bahoz Erdal kod adlı, PKK’nın Suriyeli elebaşlarından Fehman Hüseyin!”

Sıkıntılarını anlatan muhtarlardan biri de; “Askerde iken bize sınır namustur, derlerdi. Şimdi bakıyorum da sınırımız delik deşik. Namusumuz elden çıkmış!” diye feryat etti.

Tüm bu özetlenenleri dinleyen Prof. Dr. Yavuz; “Türkiye’nin maddi ve manevi pek çok değerini allak bullak eden AKP iktidarı, sınır-namus ilişkisindeki kutsiyeti de alt üst etmiş anlaşılan!” diyerek bölgeden ayrıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here