Prensip ile Sadakat Şart (4)

0
46

Değerli okurlarım, adı üstünde “Prensip” demişler. Doğal olarak her şeyin prensibi kendine özgüdür. Defans prensiplerini anlatırken, ofans prensiplerinin aynı olduğunu da söyleyemeyiz. Tamamen yanlış olur. O nedenle, hücum prensiplerinin defansa oranla farklı olduğunu söylerken, diğerleriyle taban tabana zıt olduğunu da söylemeyiz.

Örneğin, takımın gollerini genelde forvetler kaydeder. Bunun için de rakip defansın topla birlikte arkasına sarkmaya çalışır. Defans elemanlarının böyle bir lüksü yoktur. Defans bloke özellikle kalesini korur, topu ceza alanında uzak tutmaya çalışır.

Hücum prensiplerini şöyle inceleyebiliriz; -Topa sahip olmak, -Derinlik, -Hareketlilik, -Verkaçta isabet, -Yaratıcılık. Bir forvet topa sahip olmadan gol yapamaz. Top önümüzde olmadan yapacağınız en önemli şey, topsuz alanda hareketli olmaktır. Bu şekilde bir kişiyi oyundan düşürmüş oluyorsunuz.

Hangi takım hücum geliştiriyor hele organize atak yapıyorsa, oyuna da hakim demektir. Bir takımdaki hücum isteği bir çok şeyleri beraberinde getirir. Bloklar arasında yardımlaşma ve destek hücum isteğinize bağlıdır, bu şekilde hücumlar daha uzun süreli olur. Sonucunda muhtemelen gol vardır.

Topa sahip olmanın çok önemli olduğu bilinir ama gereksiz yere top kaptırmak, pas hatası yapmak, (özellikle kendi yarı alanında) alakasız yerlerde markaj altındaki arkadaşınıza pas vermeyi düşünmek çok yanlıştır. Topa sahip olup da onu değerlendirmek için de öncelikle meşin yuvarlağı saklamayı bilmek şarttır. Topu ayakta fazla tutmanın süresinin uzunluğu pasların çok isabetli olmasına bağlıdır.

Pasların isabetli olmasında en büyük etken, pas yapılacak arkadaşınıza yapılacak destektir. Topsuz alanda hareketli olmak oyunun seyrini bir anda değiştirir. Bu arada, açıkların iyi ortalar yapabilmesi için, orta saha oyuncularının ileri geri hareketleri ve sızma hilelerinin başarılı olarak yapılmasıyla mümkündür.

Yaratıcılık: Biz her şeyin antrenmanlarda öğrenileceğini ısrarla söylüyoruz ya. Yaratıcılığın nasıl bir antrenmanı olur, söylemekte güçlük çekiyorum. Bunun için biraz Allah vergisi yetenek şart. Örneğin, bir oyuncu, bir hareketle üç rakibini ekarte edebiliyorsa, üstüne üstlük bu pozisyonu golle sonuçlandırabiliyorsa, o futbolcu takımının yüz akıdır. Hem kendine prim yapar hem de takımını yüceltir.

Böyle oyuncular genel olarak alt yapılardan çıkıyor ama gençlere eğilen olmadığı gibi, bavul dolusu paralarla transfer yapılıyor.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here