Piyasalardaki Kargaşa Devam Ediyor

0
17

Döviz ve altındaki yükseliş devam ederken, piyasadaki kargaşanın da devam ettiğini söyleyen İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, gün içerisinde yaşanan ciddi dalgalanmaların esnafı zor durumda bıraktığını kaydetti.

Esnafın sattığı malı tekrar yerine koyamadığını ifade eden Fırat; “Dün yine aşırı yükselmeden sonra Merkez Bankası 4 kez müdahale etti. Tabii bu müdahale kısa süreli olduğu için, 840 liraya kadar çıkan altın 805 ile 810 arası gidip gelmeye başladı. Müdahale bittikten sonra bu sabah tekrar 830 lira ile güne başladık, gün içerisinde yine dalgalanmalar yaşanacak. Bu dalgalanmalardan nasibini esnafımız alacak. Çünkü esnafımız sattığı malın karşılığını tekrar yerine koyamıyor, bu da bizim için biraz zor oluyor ve iç piyasada kargaşaya neden oluyor” dedi.

Yılsonuna kadar yükselişlerin devam edeceğinin tahmin ettiklerini belirten Fırat, piyasalarda yaşanan kargaşanın bir an evvel bitmesini temenni ederek; “Geçen hafta dolar 13.050’ydi, bu hafta 14.30 ile 14.40 arası gidip gelmeye başladı. Yine Euro 15.40 ile 16.30 arasında gidip gelmeye başladı. Perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz açıklaması var. Bu faiz açıklaması tahminlerimize göre bir kaç puan aşağı çekilebilir diye düşünüyoruz. Birkaç puan aşağı çekilirse piyasalarda bir sarsıntı olabilir. Bu gibi olaylar iç piyasada kargaşalara sebep oluyor.  Alan memnun değil, satan memnun değil. Ama bu olaylardan önce alan yatırımcılar bundan kar ettiler, altın güvenli bir liman. Maalesef bu son günlerde yaklaşık 15-20 günden beri faiz artırımının olmasından itibaren piyasada belirsizlik hala devam ediyor. Doların yönünü yine yılsonu itibarıyla yukarıya doğru çekeceğini düşünüyoruz. Dolar, altını da euro’yu da beraberinde yukarı çıkarıyor.

Yılsonu itibariyle bankalar açık pozisyonlarını kapatmak zorundalar yasa gereği. Ne açığı varsa, altınsa altın dövizse döviz bunları kapatırken piyasada bir arz talep oluyor. Bu arz talep vatandaş ile olmuyor bankalarda oluyor. Arz talep olduğu zaman altının yönü yukarı doğru yürümeye başlıyor. İnşallah bu kargaşada bir an önce durur, her şeyi yerine oturur. En azından biz de esnaf olarak önümüzü görmüş oluruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here