Nehna, Samandağ’da Kendini Anlattı, Panel Yoğun İlgi Gördü

0
97

Hatay’da Hristiyan nüfusunun yoğun olduğu ilçelerin başında gelen Samandağ’da Evvel Temmuz (Temmuz’un Başlangıcı) Festivali kapsamında Samandağ Kalkındırma Derneği’nin düzenlediği ‘Nehna Kendini Anlatıyor’ paneli gerçekleştirildi. Nehna; geçtiğimiz yıl yayın hayatına başlayan, ağırlıklı olarak Hatay ve çevresinde yaşayan Arapça konuşan Hristiyanların kültürünü tanıtmaya yönelik bir platform!

Samandağ Kalkındırma Derneği’nin her yıl geleneksel hale getirilen Evvel Temmuz kutlamaları kapsamında eğitici paneller de festivale damga vurdu. Bu panellerden birisi de geçtiğimiz yıl yayın hayatına başlayan, Hatay ve çevresinde yaşayan Arapça dilini konuşan Hristiyanların kültürünü tanıtmaya yönelik platform olan Nehna’nın tanıtımı oldu.

Nehna’nın kurucularından olan Anna Maria Beylunioğlu, Mişel Uyar, Can Terbiyeli ve Emre Can Dağlıoğlu’nun katıldığı etkinlikte ‘Nehna’ kendini Samandağlılara anlattı. Samandağ Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi Salonunda gerçekleşen sohbete katılım da oldukça yoğun oldu.

Panelin açılış konuşmasını Samandağ Kalkındırma Derneği adına Ali Karasu yaptı. Karasu konuşmasında panelin gerçekleşmesinde emeği geçen Samandağ Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Dimyan Emektaş’a, Cemal Gürsel Mahallesi Muhtarı Semir Meynioğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Karasu, konuşmasının ardından panelistler Can Terbiyeli, Mişel Uyar, Anna Maria Beylunioğlu, Emre Can Dağlıoğlu’nu tanıtarak sözü onlara bıraktı.

İlk olarak söz alan Emre Can Dağlıoğlu, bölgede yaşayan Hristiyan topluluğunun zaman içinde farklı adlandırılmalarına ilişkin tarihsel belgeler eşliğinde açıklamalar yaptı. Daha sonra Anna Maria Beylunioğlu da Nehna Platformunun kuruluş süreci ve amaçları hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından Mişel Uyar, bölgede ana dil olarak kullanılan Arapça’nın yeni nesil tarafından da öğrenilmesi ve yerel kültürün korunmasına ilişkin konuşmalar yaptı. Son olarak söz alan Avukat Can Terbiyeli ise ‘Azınlık Vakıfları’nın Hukuki Durumu ve Vakıf Yöneticiliğinde Kadın ve Gençlerin daha aktif rol almasının gerekliliği’ konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmaların ardından panele katılanlar, konuşmacılara çeşitli sorular yöneltirken, panelin sonunda yöreye özgü şurup ve kake ikramı gerçekleştirildi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here