Nargile Yasağına Tepki Çığ Gibi Büyüyor!

0
403

İşletmeci Batman; “Açık Alanlarda İçilmesi Daha Fazla Özendirici Olacaktır”

Aromalı nargilenin de sigara ve tütün yasağı kapsamına alınarak kapalı alanlarda yasaklanması nargile cafe işletmecilerini kara-kara düşündürüyor. Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından bu sektörün içinde olan birçok işyeri kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Bu bölgenin en önemli nargile sektör temsilcilerinden Paşam Nargile ve Paşam Cafe’nin İşletmecisi Hüseyin Batman; “Yeni yasa beraberinde birçok yenilik getirecek. Bu yasa ile birlikte nargile şişelerinin üzerinde de aynı sigarada olduğu gibi, %65’ini kaplayacak şekilde sağlığa zararlı olduğunu belirtecek yazılar bulunacak, kapalı alanlarda içilmesi kesinlikle yasak olacak” dedi.

Nargilenin insan sağlığına zararlı olduğuna ve bilinenin aksine sigaradan daha zararlı olduğuna da vurgu yapan Batman, “Yasa hazırlanırken sigara ve nargilenin içildiği yerler ve hazırlanışı arasındaki farkın dikkate alınması gerekirdi. Sigara; halka açık restoran, cafe, ofis, mağaza, otobüs, berber, manav gibi her yerde içilebiliyor ve bu gibi yerlerde sigara içmeyen insanlar da bulunduğu için içen içmeyen herkesi etkiliyor. Oysa nargilenin içilebilmesi için özel nargile cafe olması ve özenle hazırlanması gerekiyor. Bu tür nargile cafelere de zaten sadece nargile severler geliyor. Nargilenin sigara gibi tabiî ki bir çok zararı var ama bu işten geçimini sağlayan yüz binlerce insan var. Ayrıca, cafelerin eğlence sektörüne dolayısıyla ülke ekonomisine milyonlarca lira katkısı da var. Bu yasaklama ülkemizdeki işsizler ordusuna yüz binlerce işsizin daha katılmasına neden olacak.

Bu şekilde yasaklanması içen kişi sayısını azaltmaz! Sadece açık alanlarda içilmesine izin verilirse, insanlar bunu daha fazla görür ve daha fazla özendirici olur. Bu konu ile ilgili yakında pek çok işyeri anayasa mahkemesine kanunun düzeltilmesi ile ilgili başvuru yapaktır. Hükümetimizden isteğimiz, nargile cafelere kilit vurmak yerine, kapalı alanlarda nargile içilebilecek özel bölümler yapılması veya buna benzer önlemler alınmasıdır. Aksi takdirde pek çok kişi bu uygulamadan olumsuz etkilenecektir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here