MHP Erzin Kongresi Yapıldı

0
147

mhp-erzin kongreMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzin 11. Olağan Kongresi yapıldı. Mevcut İlçe Başkanı Müzeyyen Akın ve Cezmi Karayalçın’ın aday olduğu seçim sonucunda Müzeyyen Akın tekrar başkan seçildi.

Kongreye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı, Dörtyollu Prof. Dr. Celalettin Yavuz da katıldı. Yavuz, Erzinli narenciye üreticilerinin sıkıntılarını, çözüm önerilerini açıklayan kısa ve öz bir konuşma yaptı.

“Erzin, Ucuz Narenciyeye Mahkûm Edilemez!”

Türkiye’nin en verimli topraklarının Doğu Akdeniz’de Mersin’den Hatay sınırları sonuna kadar uzandığını ifade eden Yavuz; “Bu topraklarda bir meyve yedikten sonra çekirdeğini toprağa attığınızda o meyvenin fidanını görme şansınız çok fazladır. Hele de şeftali, yenidünya ve kayısı gibi meyvelerde bunu hemen görmek kuvvetle muhtemeldir. Bu özelliklerini okuduktan sonra sakın ha bölge insanının verimli toprakları sebebiyle keyfinin gıcır olduğu zannedilmesin. Sanılanın aksine, bu verimli toprakların sahipleri adeta ‘Varlık içerisinde yokluk’ çekiyorlar. Erzin-Dörtyol-Payas hattındaki narenciye üreticilerinin bu yıl da sıfır çektiğini, hatta mandalina üreticilerinin büyük bir kısmının zarar ettiğini çok yakından bilenlerdenim. Neredeyse çoğunun bankaya kredi borcu var” dedi.

Narenciye üreticilerini rahatlatmak için yapılabileceklere de değinen Yavuz; “Narenciye iç pazarda yeteri kadar tüketilemiyor. Narenciyesi olmayan Almanlar, narenciyesi olan Türklerden en az üç kat fazla narenciye suyu içiyor. İç tüketim özendirilmelidir. Örneğin meyve suyu fabrikaları kurularak ürün değerlendirilir. İhracattaki sıkıntıları aşmak için tüketicilerin zevkine uygun çekirdeksiz ve daha kolay soyulabilen ürünlere yönelmek gerekebilir. Organik narenciye üretimine yönelerek Avrupa pazarında yer edinilebilir. Devletin dış ticaret temsilcilikleri her yıl çok önceden ciddi bir çalışmayla pazar arayışlarına girmelidirler.

Narenciye kabuklarından kolonya, esans yapımında kullanılabilir. Narenciye çekirdeği boya veya diğer endüstrilerde kullanılabilir. Narenci araştırmaları birimine yeni teknolojiler eklenerek narenciye ürünlerinin nasıl değerlendirileceği tartışılabilir.     

Bu bölgede yetişecek değerli ve alternatif ürünler için çalışma yapılmalıdır. Bu maksatla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Taşra Müdürlükleri” devreye girmelidir. Bu konuda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi devreye sokulabilir” şeklinde önerilerde bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here