Mansuroğlu; “Üç Fidanlar ve Devrimciler Öldürülmekle Tüketilemez”

0
46

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu; “Üç Fidanlar ve Devrimciler Öldürülmekle Tüketilemez”

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerinin 49. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada; “Cellat uyandı, yatağında bir gece “Tanrım” dedi. “Bu ne zor bilmece: Öldükçe çoğalıyor adamlar Ben tükenmekteyim öldürdükçe…” Selam olsun inandıkları değerler uğruna ölümü kucaklayanlara… Selam olsun ecelsiz toprağa düşen yiğitlere… Ölümsüzlüklerinin 49. yılında anıları önünde saygıyla eğiliyorum” ifadelerine yer verdi.

Tam bağımsız Türkiye’yi öğrenmek için 6 Mayıs’ta idam edilen 3 devrimcinin, ne istediğinin iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Mansuroğlu; “Cumhuriyet’in kuruluşu tam bağımsızlığın ilk adımıdır. Mustafa Kemal Cumhuriyet kurulduktan sonra siyasi ve askeri başarıyı ekonomide bağımsızlıkla tamamlamak istedi. Bütün engellere karşın 1930’lu yıllarda önemli atılımlar ve yatırımlar oldu. Maalesef 1945 tarihi; dünyanın yeniden sınırlarının çizildiği tarih olduğundan Türkiye de etkilendi… 1950 yılı itibarıyla Türkiye’yi yönetenlerin tercihi, NATO’dan ve emperyalist-kapitalist sistemin halkası olma yönünde oldu ve o tarihten sonra tam bağımsız hedeften vazgeçildi. Halkın aydınlanması istenmediği için köy enstitüleri kapatıldı. Küçük Amerika olacağız diyen başbakan yaptığı ikili ve gizli anlaşmalarla Türkiye’yi sattı. 1954 yılında gizli petrol anlaşması bunun somut örneğidir. ABD, Türkiye devleti içinde devlet konumuna getirildi. Halka baskı öne çıktı. Tarikatlar, şeyhler yeniden faaliyete başladılar. Aydınların sesi engellendi ve askeri bürokrat 1960 darbesini yaptı” dedi.

1960’lı yıllarda Fransa’da başlayan gençlik hareketlerinin dünyada olumlu gelişme yaratırken, bizde de üniversite öğrenci gençliğini etkilediğini hatırlatan Mansuroğlu; “Kurulan Fikir Kulübü federasyonu; kısa zamanda siyasi kimlik kazandı. Tam Bağımsız Türkiye ülküsü yeniden canlandı. Ülkenin her yanında ABD ve ittifaklarına karşıtlık hızla güçlendi. Bütün bunlara rağmen devleti yönetenler; gençliğe ve sol siyasi çıkışlara kulaklarını kapadı. Tam bağımsız Türkiye umurlarında değildi. Efendileri ABD’ye teslim olmuşlardı. Onlar ne istiyorsa yerine getirdiler. Bu durum öğrenci gençliğin sosyalist örgütlenmeye yönelmelerine fırsat yarattı. FKF içinden önce Dev-Genç sonra THP-C, THKO gibi örgütler kuruldu… Hedefleri tam bağımsız Türkiye! 6 Mayıs’ta idam edilen Deniz, Hüseyin ve Yusuf THKO’nun kurucu önderleridir. Tüm eylemleri ABD emperyalizmine karşı ve tam bağımsız Türkiye talebi içermiştir. Türkiye halkı bu eylemlere sempatiyle bakmış ve çoğu kez ABD karşıtı eylemleri desteklemiştir” dedi.

Gençlerin bu yöndeki örgütlenmelerinin rahatsızlık yarattığını da sözlerine ekleyen Mansuroğlu; “ABD ve işbirlikçileri ülkedeki dalga dalga emperyalizme karşı yayılmadan rahatsız oldular. Korku yüreklerini sarsıyordu. Ve karar verdiler. 12 Mart askeri darbesi yapıldı. Binlerce genç, binlerce yurtsever, binlerce devrimci işkencelere tabi tutuldu. İnsana, devlet görevlisine hiç bir saldırısı olmayan Deniz, Hüseyin ve Yusuf da bu süreci yaşayan devrimcilerdi. Tek amaçları Mustafa Kemalin başlattığı tam bağımsız Türkiye hedefinin; gerçek temelinde yeniden inşa edilmesiydi. Bu istek sömürgecilerin işine gelmiyordu. Güçlenen ve dip dalgası olan bu harekete son verilmeliydi. Ve devrimciler öldürülmeliydi. Öyle de yaptılar… Kimi kurşunla, kimi darağacında öldürüldüler. 6 Mayıs tam bağımsız Türkiye isteyen üç önder devrimcinin idam edilerek öldürüldüğü gün olarak tarihe geçti. Ama ne o devrimciler öldüler ne de tam bağımsızlık hayali yok edildi. Onlar Türkiye halkının yüreğinde yaşıyorlar.

Tam bağımsız Türkiye; düne göre daha da acil talep oldu. Türkiye Anadolu’dur. Anadolu’da ise üç fidanlar ve devrimciler öldürülmekle tüketilemez. Aksine yeniden doğarak çoğalarak kendine bırakılan bayrağı hedefe taşımaya devam eder. Tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi gibi… Dün 6 Mayıs yarın başka bir tarih bağımsızlık mücadelemizi engelleyemez. Şairin de dediği gibi ölüm geldi sefa geldi. O gece Hıdrellezdi… O gece kimse dileklerini bir gül ağacının dibine gömemedi, O gece bir kavak ağacının altına Üç fidanın gölgesi düştü. Deniz,Yusuf ve Hüseyin anılarının önünde saygıyla eğiliyorum…” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here