Kulüpler Birliği ve Yabancılar (5)

0
35

Değerli okurlarım, belli mevsimlerde ülkemizi ziyaret eden yabancılardan söz etmiyorum. O yabancı ülkelerden transfer edilen ithal sporculardan söz etmeye çalışıyorum. İstisnaları var ama genel olarak epeyi sıkıntı yaratıyor. Transfer ücretleri, garanti paralar, maç başı ücretler, bizimkilerin ulaşamayacağı yerde. Üstelik birilerinin tavsiyesiyle ya da bir kaset izlemekle yabancıların transferi düşünülürse bu işin altından kalkılmaz ve dolar bazında borçlar da tavan yapar. Şöyle geriye baktığımızda ithal sporculardan kaç tanesi ilgili takımlarımıza “OH” çektirmiştir. Bir elin parmak sayısı kadar dersek inanın en doğrusunu söylemiş oluruz.

İki makalemin birisinde, mutlaka yerel takımlarımızın alt yapılarına değinirim. Israrla alt yapının öneminden söz ederim. Futbolda söz sahibi ülkeler bile gençlerine sıcak bakıyor. Dünya yıldızları oradan yetiştiği gibi, bavul dolusu dolarlar da kasada kalıyor. Transferden amaç, bloklardaki (bölgeler) zafiyeti gidermek, takımı güçlendirmek anlamındadır. 34 haftalık lig maratonunda bir futbolcunun her maçta oynayabilmesi söz konusu olamaz. Hatta mümkün değildir diyebilirim. Dilerseniz bunları sıralayalım: Sakatlıklar, hesapta olmayan rahatsızlıklar, cezalar, form düşüklüğü. Bu dört önemli faktör, her futbolcu tarafından mutlaka yaşanır ve ayrıca doğal bir hadisedir. Bir futbolcuyu haftalarca hangi teknik direktör formda tutabilir ki? Mümkün değildir.

Transfer düşünülüyorsa, bunun bir planlaması yapılır, öyle balıklama atlanmaz. Yani nicelik, nitelik, ekonomi vs. Transferler bu şekilde hayata geçirilir. “Telefonla transfer yaparım” diyenlerin sözleri gerçekleri yansıtmamaktadır. Transferleri düşünülen futbolcular uzun zaman takip edilir ve kesin karar verilir, fedakârlık da yapılabilir. Transfer edilen oyuncuların elinde sihirli değnek yoktur. Israr etmek, sabırlı olmak şarttır. Uyum sorunu, ülkeye intibak, taraftarların sempatisini kazanmak futbolcuların form durumları için oldukça önemlidir. Bunları düşünmek bile güzel de, kariyer edinmiş, oynadığı takımlarda önemli başarılara imza atmış oyuncuların hepsine ya da birçoklarına defolu gözüyle bakmak yanlış olur, haksızlık olur diye düşünüyorum.

Yabancı sporcu transferi düşünüldüğü kadar kolay değildir. Yani istenilen parayı bastırmakla bu iş olmuyor. Aslında kariyer edinmiş oyuncular için bu transfer daha da zor. Öncelikle, yabancı bir ülkede futbol yaşamına devam edecek olması, ailesinin o ülkeye intibakı, takım arkadaşlarıyla anlaşamama endişesi transferi uzatabilir. Hal böyle olunca, yöneticilerimizin, bilgili, basiretli ve de kararlı olmaları şarttır. Özellikle kararlı olmak, yabancı oyuncuları rahatlatan en önemli faktördür. “Parayı bastırdık aldık” demekle bu işlerin olmayacağı artık yöneticilerimiz tarafından bilinmelidir.

Futbolda devrim yapmış futbolcular hakkında bana oldukça yoğun talep var. “GEZİ PARKI” gelişmeleri de etkili olabilir. Kısa süre sonra öyle bir makalemi sizlere sunacağım. Ben de mutlu olacağım. Okurlarıma özellikle teşekkür ederim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here