Korona, Opr. Dr. Hüsrev Çetin’in Yorumları ve Yereldeki Eksiklerimiz…

0
314

İzmir’in duyarlı, düşünen ve sorgulayan isimlerinden biri olan Opr. Dr. Hüsrev Çetin, Korona hakkında düşüncelerini bakın nasıl özetlemiş. Bence ‘Kıssadan Hisse’ herkes buradan bir mesaj almalı ve dünyaya bakış açısını gözden geçirmelidir. İşte Sayın Çetin’in ifadeleri;

“…Gözle görülmeyen, küçük bir canlı, ders veriyor insana, insanlığa. Koronanın adaleti diyorum ben buna. Yarasaya dokunmuyor, insanı öldürüyor. Giymiş tacını başına, kim efendi gösteriyor. Bakmıyor, kimsenin gözünün yaşına, kılık kıyafetine. Son model arabasına, bankadaki hesabına… Hepimizin gözlerindeki korku aynı, ölüm korkusu! Market tezgâhlarına saldırışımız aynı. Kalmadı fareden farkımız, Telaşla kaçışımız aynı. Sınır tanımıyor Korona.

*Nerede O Devasa Kuvvetin?

Uzak Asya’dan Amerika’ya, Kuzey Avrupa’dan, Afrika’ya… Herkes eşit korkuyor. Fakir köylü, zengin tüccar, sıradan işçi, zalim diktatör… Kıyametin provasını yapıyor adeta. Önemi kalmıyor hiçbir şeyin, Hayatta kalmaktan başka. Kendini her şeyden üstün gören, Dünyanın efendisi insan, Nerede o devasa kudretin, Bu kadar mıydı? O yenilmez gücün, kuvvetin. Hey Amerika! Nerede o nükleer başlıklı füzelerin? Herkesi öldürmekle tehdit ettiğin! Ey koca Rusya! Kapatsana çelik ve soğuk duvarlarını, girmesin içeri kimse. Ey Alman! Ne oldu disiplinli çalışmana? Yetmedi mi? Kibirli Fransız! Anlamıyor mu bu küçük canlı, Senin o burnu büyük duruşundan. Ya bizim şanlı tarihimiz? İman gücümüz? Buda mı yetmedi? Ortadoğu’nun kendi bedenini patlatan cellâtları! Yok mu bir intihar bombacısı, Yok edecek bu küçücük virüsü?!.

*Dersini Al Bu Küçük Virüsten

Koca Çin! Yapıyordun ya, Her şeyin aynısını. Yapsana bu meretin de düşmanını. Tepeden konuşurken insanlık, düşmanı sanırken biri, diğerini… Ders almalı artık bundan. Ne kadar zayıf, ne kadar kırılgan! Gözle görülenden korkmazken, gözle görülmeyenden yok olma ihtimalinden. Korona, hepimize öğretti adaleti. Hepimizin eşit olduğunu, Ne kadar zayıf olduğumuzu…

Kendine gel artık! Dersini al bu küçük virüsten. Bırakın böbürlenmeyi, Birbirinizle savaşmayı. Kim bilir? Daha tehlikeli başka neler bekliyor seni? Bırak harcamayı paranı, Silaha, petrole, savaşa. Ortak kullanalım dünyanın nimetlerini. Yemesin bir Alman, Afrikalıdan daha çok, Giymesin bir İngiliz, Bangladeşli çocuğun diktiği kıyafeti.

*Bırakın Süs Yapmayı…

Ne işi var sansar derisinin, Bir Fransız’ın üstünde. Bırakın süs yapmayı, koca filin dişini. Medet ummayı bırak küçük iktidarına, Gergedanın dişinden. Kimse açlıktan ölmesin, Beyaz derili, kara deriliden üstün olmasın. Bitsin, binlerce yıllık kölelik. Tapınak inşaatından, arenaya… Şeker kamışı tarlasından, fabrikaya… Yeraltında nasıl aynıysak hepimiz, yer üstünde de, eşit olsun bedenimiz.

Bugün belki el çektiriyor birbirimizden, mutlaka yarın, el ele tutuşmalıyız yeniden. Teşekkür etmeliyiz belki de, Bu küçük taçlı canlı ya. Hırsımızı indirir, Vicdanlarımızı iktidara getirir belki de. Kim bilir belki bir fırsattır, Yeni bir dünya düzenine.”

(Haber Kibris.com sitesinden alıntıdır: https://haberkibris.com/izmirden-dr-husrev-cetinden-ilginc-bir-koronavirus-yorumu-2020-03)

*İskenderun Belediyesi ve Başkan Fatih Tosyalı

Gelelim İskenderun’a. İskenderun’da, İskenderun Belediyesi, Başkan Fatih Tosyalı önderliğinde 16 maddelik Acil Eylem Planı belirledi ve uygulamaya geçti. Kentin belirli yerleri İskenderun Belediyesi ekiplerince dezenfekte ediliyor, edilmeye çalışılıyor. Bunlar güzel ve önemli gelişmeler. Ancak diğer yanda tüm bu çabaları boşa çıkaran gelişmeler yaşanıyor.

Malum, Envitec firması İskenderun Körfez Katı Atık Birliği bünyesindeki İskenderun-Arsuz-Dörtyol-Erzin-Payas ilçe belediyelerine hizmet vermektedir. İskenderun haricindeki ilçeler çöp toplama anlamında şimdilik ne durumdadır bilmiyorum. Ancak son günlerde Envitec İskenderun genelinde çöp toplamayı aksatır hale geldi. Yerel basından önce sosyal medyada ağzına kadar dolu çöp bidonları fotoğrafları İskenderun yaşayanlarının tepkisini çeker oldu…

*Envitec ve Noter Tespiti

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, anılan firmayı keyfine bırakmamalı. Gerekirse 45 mahallede belirli saatlerde ağzına kadar dolmuş çöp bidonlarını noter marifetiyle tespit edip, tutanak ve fotoğraf altına almalı, ardından da Envitec’e tek kuruş tazminat ödemeden vaktiyle yapılan anlaşmanın fesih yollarını aramalıdır.

Son dönemde, sosyal medyada tepki çeken çöp fotoğrafları yayıldıktan sonra çöpleri gecikmeli toplayan Envitec, bir an önce kendine çeki düzen vermezse yapılacak en akılcı iş, noter tespiti ve noter tutanağıdır. Allah korusun sırf bu yüzden Korona virüsü İskenderun’a yayılırsa, can kayıpları yaşanırsa, sorumlu bulmak ve suçlu ilan etmek adına, atanmışlarımız bir dakikada görevlerinden alınırlar. Gelecek için terfi beklentisi içinde olan atanmışlarımız, Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurlarından olabilirler. Lütfen dikkat etsinler…

*Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Lütfü Savaş

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, diğer Büyükşehir belediyelerine göre Korona virüsüne karşı biraz rahat gibi. Başkan Savaş, 4 gün önce Antakya Uzun Çarşı esnafını ziyaret etti ve tokalaşmadan kaçınmayarak şunları ifade etti:

“…Şu ana kadar Hatay’da tespit edilmiş bir Korona virüsü kaynağı yoktur. Hatay’daki ekonomik ahengi bozacak hareketlerden uzaklaşalım. Hastalıklardan korunmak için evrensel kuralları uygulayalım, kişisel hijyene önem verelim. Hataylı esnaf misafirlerini bekliyor. Sıkıntılı günlerden geçerken misafirleri ve Hataylıların alışveriş yapmaya bekliyor. Hataylılar adına, Hataylı esnaf adına herkesi Hatay’ı ziyaret etmeye, esnafın çayını içmeye ve onlardan alışveriş yapmaya davet ediyorum…”

*HATSU, Yükseltme İstasyonlarını ve Arıtma Tesislerini İlaçlamalı

Kendisi bir hekim olan Başkan Savaş Acil Eylem Planı içerisinde İskenderun ve Hatay Genelindeki Arıtma tesislerini ilaçlatmalı, sorunlu ve bazı üniteleri arızalı olan Yükseltme İstasyon ve Arıtma tesislerinin onarım ve bakımlarını gerçekleştirmelidir. Özellikle Yükseltme İstasyonlarının kuyu ağızlarına gelecek şekilde püskürtme ilaçlaması yapılmalı, Korona virüsü yayabilecek her tür haşaratın üremesi engellenmelidir…

*Battı Çıktı Revize Alanı, Balçık Deryası ve Dezenfekte

Başkan Lütfü Savaş, İskenderun Battı Çıktı revize alanında delgi çalışmaları sonrası oluşan balçık birikimine, balçık sirkülasyonuna karşı da önemlerini almalı ve revize alanını sık-sık dezenfekte ettirmelidir. Yüklenici firmanın iş makinaları, damperli kamyonları, kepçeleri ve İnönü Ortaokulu duvarına bitişik işçi ve konteyner ofisleri, işçilerin giysi ve baretleri de gerektikçe ilaçlanmalıdır. İşaret ettiğim konulara önem verilmez ise maalesef başımıza büyük işler açılabilir.

Umarım dikkat çekmeye çalıştığım konulara hassasiyet gösterilir. Önümüzdeki günler oldukça kritik. ‘Bir şey olmaz’ mantığı, bizleri büyük felaketlerle baş başa bırakabilir. Bizler tedbirlerimizi alalım, sorumluluğu ve vicdanı elden bırakmayalım. Korona belası ile ancak bu ve benzer yöntemlerle baş edebiliriz…

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here