Kırmızıoğlu; “Hep Birlikte Aile Hekimimize Sahip Çıkalım”

0
98

riyad kırmızıoğlu1Hatay Tabip Odası Genel Kurul Delegesi Dr. Riyat Kırmızıoğlu; “Hep Birlikte Aile Hekimimize Sahip Çıkalım”

Hatay Tabip Odası Genel Kurul Delegesi Dr. Riyat Kırmızıoğlu, aile hekimliği uygulamasının bitirilmeye çalışıldığını savundu.

Tüm dünya genelinde birinci basamak sağlık hizmeti olarak bilinen aile hekimliğini ülkemizde iyi bir noktaya gelmişken, yıpratılmaya çalışıldığını vurgulayan Kırmızıoğlu; “Aile hekimleri üzerine uygulanan baskılar artık dayanılmaz hale gelmiştir. Aile sağlığı merkezleri yani halkın bildiği adıyla sağlık ocakları acil servis gibi kullanılmak istenmektedir. Halkımız “herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınması” şeklinde yanlış yönlendirilmektedir. Aile hekimliği sistemi koruyucu sağlık hizmeti alanından uzaklaştırılarak sadece poliklinik hizmeti olarak benimsetilmeye çalışılmaktadır.

Bu aile hekimliği sistemini- uygulamasını bitirmeye yönelik bir uygulama olduğu gibi ayrıca; nöbetlerle getirilmek istenen ülkede çalışan emekçilerin hasta olduklarında mesaileri sonrası poliklinik hizmeti almaları ve böylece işverenlerin çalışanları hasta olsa bile mesai sonuna kadar çalıştırmaları ve çalışamayacak durumda olsalar bile istirahat raporu almalarına engel olabilme isteğidir. Ülkemizde aile hekimliği uygulaması ile sağlık göstergeleri Avrupa ölçeğinde-(gebe- bebek- yaşlı-kronik hastalıklar takip verileri) iyi bir noktaya gelmişken, bu başarının mimarları aile hekimleri ve aile sağlığı emekçilerine, önce eğitim bahanesiyle gelinen noktada nöbetsiz hekimlik olmaz söylemiyle yüklenmeye çalışılan nöbetlerden dolayı halk sağlığı konusunda hiçte istemediğimiz gerilemeler söz konusu olabilecektir.

Aile hekimliğine yani dünyada bilinen anlamıyla birinci basamak hizmetlerine, kısacası koruyucu hekimlik sistemine sahip çıkılması için hizmet etmekten onur duyduğumuz halkımızın desteğine ihtiyacımız var. Gelin hep birlikte aile hekimimize sahip çıkalım” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here