Katılımcı Stratejik Yönetici Anlayışı Güçlendiriliyor

0
282

yerel yönetişim1Stratejik Yerel Yönetişim Projesi Kapsamında Ortak Bütçe Tartışma Toplantısı Düzenlendi…

Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında pilot kentler arasında yer alan İskenderun’da, “Ortak Bütçe Tartışma” toplantısı belediye meclis salonunda önceki gün yapıldı. Toplantının sunumunu yapan Eğitim ve Etkinlik Uzmanı Asmin Kavas Urul, bu proje ile katılımcı stratejik yönetici anlayışının güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortak finansmanı ile yürütülen Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapsamında düzenlenen son yerel etkinlik olan ortak bütçe tartışma toplantısı ile sivil toplum ve yerel yönetimin karar alma süreçlerinde ortak hareket etme anlayışının arttırılması amaçlanıyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün yararlanıcısı olduğu proje kapsamında düzenlenen ortak bütçe tartışma toplantısına, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Dönmezer, bazı belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda bu projenin İskenderun’da Ekim 2013’de sonlandırılacağı belirtildi.

Öngörülen 2014 Yılı Bütçesi

Toplantının sunumunu yapan Eğitim ve Etkinlik Uzmanı Asmin Kavas Urul, proje kapsamında İskenderun’da yapılan çalışmalar konusunda bilgilendirmede bulundu. Çalışmalara, Ocak 2013 tarihi itibariyle başlandığını anımsatan Urul; “İskenderun’da stratejik plan çalışmaları yaptık. Sosyal hizmetler, altyapı ve ulaşım bazında İskenderun’un stratejik planlarını değerlendirdik. 2014 yılı mahalli idareler seçimleri ardından ilk altı aylık dönemde hazırlanması gereken stratejik planda bu üç başlık nasıl ele alınmalı, bütçeyle uyumlu nasıl olması gerektiği, sorunlu alanlar neler ve önlemler konusunda çalışma yaptık.  Bugün ise sosyal hizmetler, altyapı ve ulaşım sektörü başlığı altında 2014 bütçesinde ne öngörülmüş, 2013 bütçesinde ne gerçekleşmiş, nasıl bir gelişim süreci izlemiş, sürdürülebilirliği tartışacağız” dedi. Katılımcı stratejik yönetici anlayışının güçlendirilmesinin amaçlandığını ifade eden Urul, sosyoekonomik haritalama çalışmasının ilk aşamasının İskenderun genelinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

yerel yönetişim2

Halkın Parasını Kullanarak Hizmet Sunuyoruz

Yaptığı konuşmasında, kentin ihtiyaçlarının mahallelere eşit şekilde ve ihtiyaçlar doğrultusunda dağıtılmasının önemli olduğuna vurgu yapan TEPAV Bütçe Uzmanı Hatice Kıvanç ise; “Belediye birçok hizmet götürüyor ama hangi mahalleye ne kadar hizmet götürdüğü, ne kadar harcama yaptığı, hangi mahallenin ne kadar ihtiyacı olduğunu biz mekânsal bütçeleme yoluyla belirleyeceğiz” dedi.

Cinsiyete duyarlı bütçelemenin Avrupa Birliği fonuyla ülkemizde uygulandığını, 10 pilot ilde proje yürütüldüğünü anlatan Kıvanç; “Cinsiyete göre kadınların ihtiyaçları nelerdir. Bütçe kadınlara, erkeklere, çocuklara göre nasıl önceliklendirilebilir, nasıl bütçelendirilebilir bunu önemsiyoruz. Bütçe salt sayılardan ibaret değildir. Belediyenin yürüttüğü politikaların resmi bir metni oluyor. Sonuçta halkın parasıdır, halkın parasını kullanarak hizmet sunuyoruz. Bütçenin belediyenin mali yılı içerisindeki gelir ve giderlerini gösteren belgedir” derken, stratejik planın önemine vurgu yaptı.

Performansa Dayalı Bütçede %94’lere Varan Gerçekleşme

Proje kapsamında ulaşım, altyapı ve sosyal hizmetler başlığı altında üç maddenin irdelendiğini belirten İskenderun Belediyesi Strateji Planlama görevlisi Emine Gül de; “Bizim aslında stratejik planımız 8 maddeden oluşmakta. Stratejik plan birinci aşamadaki çalışmamız 5 yıllık planımızı kapsamakta, ikinci aşama performans programımız bir sonraki yılın hedeflediğimiz bütçesini oluşturmamız amaçlı yapılan program ve performans programına uygun olarak bütçe çalışması yapılmakta” diye konuştu.

Performansa dayalı bütçede yüzde 94’lere varan gerçekleşmeyi, başarılı belediyelerden biri olduğumuzun göstergesi olarak değerlendiren Emine Gül, su şebeke çalışmasının yılsonunda biteceğini, İskenderun’da 28 su kuyusundan su karşılanırken, kuyuların kapatılacağını belirterek; “28 kuyu artık devre dışı kalacak. 2014 yılına daha sağlıklı suyla girmiş olacağız. Arıtma tesisi, buna bağlı 7 yükseltme istasyonunun bakımı, onarımı sürekli yapılıyor. Yağmursuyu cadde ağızlığı, logar kapaklarının yenilenmesi hedefi tahminden önce sonlanan maddelerden biri” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here